En cool lektion i musikhistorie

71-årige Booker T. Jones gav brusende pluk fra hele sin lange karriere, da han lørdag besøgte Bremen Teater.

Booker T. Jones gav en cool lektion i musikhistorie ved koncerten lørdag aften. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er somme tider med lidt bange anelser, at man går til koncert med aldrende musikere, der oplevede deres storhedstid for tre, fire og fem årtier siden. Kan de stadig spille? Er der stadig en musikalsk gnist? Eller er der blot tale om et ringvrag på en sidste desparat dollarjagt?

Den slags bekymringer blev dog hurtigt gjort til skamme, da amerikanske Booker T. Jones lørdag aften indtog de skrå brædder i Bremen Teater i København. Den 71-årige legende var ulasteligt klædt i jakkesæt og blød hat og bar sig selv med en sjældent set ynde og elegance. Og – skulle det vise sig i løbet af aftenen – ikke mindst stadig med sin store musikalitet helt og aldeles intakt.

Lidt om omtalte musikalitet: I 60erne lagde Booker T. Jones navn til det legendariske Memphis-pladeselskab Stax Records’ faste husband, Booker T. & The M.G.’s. Booker var lidt af et musikalsk vidunderbarn, der spillede på et hav af instrumenter, studerede klassisk komposition og allerede som 16-årig begyndte at indspille for Stax.

Her blev det brusende Hammond B3-orgel med den roterende Leslie-forstærker hans varemærke, og allerede som 17-årig – i 1962 – grovhittede han i front for Booker T. & The M.G.’s med den instrumentale boogie-blues »Green Onions«. Igennem sin karriere har han udgivet en række soloplader, spillet med nogle af musikkens største navne og blev fuldt fortjent indlemmet i Rock n’ Roll Hall Of Fame i 1992.

Med andre ord: Et levende stykke musikhistorie, hvis lange virke trækker tråde til nogle af det 20. århundredes mest udødelige sange.

Og dem fik vi i den grad et par stykker af denne aften. For frem for blot at holde sig til klassiske Booker T. & The M.G.’s-instrumentaler som »Hang ‘Em High«, »Hip Hug Her«, »Soul Limbo« og »Time Is Tight« plukkede Booker T. også ivrigt fra en masse af de udødelige navne, han har arbejdet sammen med og ladet sig inspirere af gennem årene.

Således kom vi i løbet af aftenen både omkring stærke versioner af Bob Dylans eller rimelig fortærskede »Knockin’ On Heaven’s Door«, The Beatles’ »Don’t Let Me Down«, Jimi Hendrix’ »Hey Joe« og ikke mindst et indfølt cover af Princes »Purple Rain« fremført af Booker T. og hans 25-årige guitarspillende søn.

Coversangene gav Booker T. Jones lejlighed til at forlade sin lidt tilbagetrukne position bag orglet og i stedet gribe guitaren og åbne op for sin virkelig flotte dybe stemme. Især på to af koncertens blues-indslag, Muddy Waters’ »Mannish Boy« og Sam & Daves »When Something Is Wrong With My Baby«, kunne man virkelig mærke erfaringens tyngde i hans rørende levering.

Og fred så være med at der til tider gik lige lovlig meget instrument-lir i den fra hans kompetente band, der dog ikke kunne sige sig fri fra et par skønhedsfejl undervejs. Det kunne have været langt værre, og både bassisten og trommeslagerens ekvilibristiske solostunder var spillet med god sans for både opbygning og forløb. Smagfuldt er måske ikke ordet. Men noget derhenad.

Det var til gengæld Booker T.’s egen performance. Han vidste, hvornår han skulle holde igen, og hvornår han skulle give mere los. Som en ægte southern gentleman. Hvem der bare kan ældes med den slags ynde, taknemmelighed og coolness.

Hvad: Booker T. Jones.

Hvor: Bremen Teater, lørdag.