Efter sager om sex-chikane: Filmbranchen får klarere regler for hvordan man opfører sig.

Nye nedskrevne regler skal sikre ansatte i de kreative brancher mod forhold, der kan føre til mobning og secxhikane. I Zentropa er reglerne allerede på vej, mens den øvrige film- og teaterbranche satser på at have et udspil til regler klar før jul.

Anklagerne om sexchikane og overgreb i Zentropa, mens Peter Aalbæk Jensen var direktør, får nu filmselskabet til at udarbejde et regelsæt for den indbyrdes adfærd. Også den øvrige branche skal diskutere klarere regler. Arkivfoto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Selv om forbud mod mobning og sexchikane allerede er omfattet af arbejdsmiljølovgivningen, så er der behov for klarere regler om omgangstonen i den danske film- og teaterbranche, der kan sikre, at ingen medarbejdere udsættes for mere eller mindre skjult chikane.

Det er en af udløberne af de seneste ugers fokus på sexchikane i filmverdenen - startende med de mange anklager mod den amerikanske producent, Harvey Weinstein og på det seneste med danske anklager mod Zentropa og den tidligere direktør, Peter Aalbæk Jensen i Information og Politiken, hvor tidligere kvindelige medarbejdere har berettet om en sexualiseret og krænkende virksomhedskultur. Efterfølgende har en undersøgelse også i Politiken vist, at 241 kvindelige skuespillere indenfor de sidste ti år har oplevet krænkende adfærd.

På filmselskabet Zentropa er ledere og medarbejdere nu i gang med at udforme et regelsæt for indbyrdes opførsel - en såkaldt code of conduct.

»Vi ved ikke endnu, hvilken form det får, men der kommer noget på skrift, og diskussionen fremover bliver hvordan teksten skal være. Derudover skal vi se hinanden i øjnene i firmaet og høre medarbejderne, og det er da muligt, at medarbejderne synes, at det er skidegodt arbejdsmiljø,« siger Zentropas direktør Anders Kjærhauge.

Den formodning bygger blandt andet på, at Zentropa, ligesom andre virksomheder, har lavet flere arbejdspladsvurderinger blandt medarbejderne. På trods af, at undersøgelserne var anonyme, har de ikke rummet kritik af den type, der nu er blevet fremsat i Information og Politken.

»Der har ikke været nogen faresignaler af den type i undersøgelserne om det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Der har været forhold, vi har taget op og gjort noget ved som følge af de arbejdspladsvurderinger, men det har mest været ting som træk fra utætte vinduerne,« siger Anders Kjærhauge, der konkluderer, at nogle medarbejdere må have tiet med de negative oplevelser.

»Eller også har oplevelserne ikke fyldt ret meget,« siger Anders Kjærhauge.

Heller ikke direktør for Producentforeningen Klaus Hansen har haft en sag om sexchikane på bordet i de 23 år, han har været på posten. Alligevel har han sammen med Dansk Skuespilforbund taget initiativ til, at man sammen med Filmarbejderforeningen og brancheforeningerne inden for film- og teaterverdenen skal mødes for at diskutere psykisk arbejdsmiljø, og hvordan man undgår krænkelser. Han forventer et foreløbigt udspil før jul.

»Der er to formål med det her, det ene er at få debatten i gang, for de erfaringer, vi har med diskussionen om arbejdsmiljø, viser, at når debatten er der, så ryger nogle af tabuerne. Det andet formål er, at der skal være nogle værktøjer for de, der er blevet krænket, så deres sag bliver taget alvorligt og kan tages op de rette steder. Jo mere man snakker om en ting, jo mere bliver det i orden at snakke om den, så det er vores opgave som organisation at få italesat hele problemstillingen, så både arbejdsgivere og de ansatte er klar til at tage debatten,« siger Klaus Hansen.

En af foreningens medlemmer er Nordisk Film Production, og direktør her, Henrik Zein, har heller ikke oplevet konkrete sager, men støtter initiativet.

»De sager man har kunnet læse om den sidste uge har gjort et stort indtryk. Hvis det er et generelt og skjult problem, så er det jo noget vi skal til livs - uanset om det er det psykiske arbejdsmiljø, hvor man måske som ungt menneske bliver presset til nogle ting, man har det dårligt med, eller det er fysiske overgreb. Der skal være nultolerance for den slags ting. Så vi hilser en form for code of conduct velkommen, og det er det helt rigtige forum, synes vi,« siger Henrik Zein, der i øjeblikket er i USA og mener, at Weinstein-sagen kommer til at betyde klare ændringer i produktionen af film.

»Der er en kolossal forskel på forholdene for de ansatte i dansk og amerikansk film, og det falder ud til dansk forhold. Men vi har et stort ansvar for de unge mennesker, vi tager ind i branchen, og én sag er en for meget,« siger Henrik Zein.

Heller ikke FAF, forbundet for Film og TVarbejdere, har fået nogen henvendelser om sexchikane, hvilket sekretariatschef Rene Jørgensen finder mærkeligt.

»Men det kræver også, at man vil stå frem og har dokumentation, hvis vi skal gå videre med . Og det er meget tabubelagt, fordi filmbranchen er en lille branche, der er baseret på netværk. Så vejen frem er at sætte mere fokus på det,« siger René Jørgensen.

Også i andre kreative miljøer går man regelvejen. Forfatterskolen har netop indført en »adfærdspolitik«, der skal give eleverne en ide om, hvad skolen regner for god opførsel, fortæller rektor Jeppe Brixvold til DR.