Edderkop opkaldt efter Johnny Cash

Nyopdaget art inden for fugleedderkopper navngivet efter den afdøde Man in Black.

Sådan ser den ud, fugleedderkoppen johnnycashi, der kravlede rundt ved Folsom Prison. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS HAMILTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogen får opkaldt veje og pladser efter sig, andre får deres navn på planeter eller vigtige opdagelser. Den afdøde country-sanger Johnny Cash har nu fået en edderkoppe-art opkaldt sig. En fugle-edderkop godt nok, men stadig et lidt specielt vedhæng til eftermælet for den store sanger.

Aphonopelma johnnycashi er det fulde navn på fugle-edderkoppearten, der blev fundet i den californiske ørken ikke langt fra Folsom fængslet, som Johnny Cash i 1955 gjorde berømt med sin sang Folsom Prison Blues. Og det er altså det, der har inspireret til at hente navnet hos »The Man in Black« og ikke de lange sorte behårede ben hos han-edderkopperne.

Johnnycashi er kun en af 14 nye fugleedderkoppe-arter, som et amerikansk forskerhold har fundet frem til gennem ti års undersøgelser i det sydvestlige USA. Undersøgelserne - og navngivningen - blev ledet af dr. Chris Hamilton fra Florida Museum of Natural History, som ifølge The Guardian fandt det bemærkelsesværdigt, hvor mange ukendte edderkoppearter der er »i vores egen baghave«.

»Alt imens Jorden er midt i en sjette masseudryddelse, er det forbløffende, hvor lidt vi ved om planetens biodiversitet - selv for karismatiske grupper som fugleedderkopperne,« sagde professoren ifølge The Guardian.

Resultatet er beskrevet i tidsskriftet ZooKeys, og forskerholdet fandt i alt 29 forskellige slags fugleedderkopper - fra helt små på størrelse med en mønt til nogen ordentlige basser, som johnnycashien, der bliver op til 20 centimeter bred. Og selv et bid fra det behårede bæst beskrives som smertefuldt, så er ingen af de amerikanske fugleedderkopper farlige, understregede professor Hamilton. Faktisk beskrev han dem som »teddy-bjørne med otte ben.«