DR-arkiver forbedres gennem spil

Samarbejde mellem DR og DTU skal resultere i bedre digitale lyd-arkiver.

handsome bearded man in headphones listening to music with laptop Fold sammen
Læs mere
Foto: A. and I. Kruk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et computerspil af den lettere slags skal hjælpe med at få kategoriseret DRs kæmpe lydarkiv, så det fremover bliver nemmere at søge på det digitaliserede arkiv.

Det er folk fra DTU, som er gået sammen med DR i projektet CoSound, som har udviklet spillet, der altså i virkeligheden er en form for research for lydarkivet - forklædt som leg. Professor Jan Larsen fra DTU Compute forklarer til DTUavisen, at man har opbygget et computersystem, der kan analysere en talebid for karakteristiske egenskaber. Hvis maskinen så får nogle navne at arbejde med, kan den lære at forudsige, hvem der har indtalt tekstbidden.

»Men hvem gider »undervise maskinen ved at høre alle bidderne igennem fra en ende af? Og hvordan får vi identificet alle stemmerne, ikke kun de mest kendte? Der har vi brug for mange personers hjælp, og i princippet er hele Danmarks befolkning eksperter. Så vi fik den ide, at vi kunne gøre opgaven interessant ved at komme et lag af spil ovenpå,« fortæller Jan Larsen til DTUavisen.

Spillet hedder VOXVIP, og man kan konkurrere med sig selv og andre spillere om stemmegenkendelsen via fire svarmuligheder - og et fritekstfelt, hvor man selv kan foreslå navne.

»Vi har rigtig mange variationer af algoritmer, som vi får testet, når folk spiller. Men man oplever ikke, at man er med i et forskningsprojekt om at udvælge den bedste algoritme til »smart crowdsourcing«, man har det bare sjovt,« siger Jan Larsen.

Find spillet her.