Dit tyggegummi koster København kassen

»Det er helt forfærdeligt, hvor dyrt det er at fjerne«

Tyggegummiklatter på gaden er et grimt problem i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du blæser bobler eller napper et stykke, hvis du har dårlig ånde eller har røget en smøg. Men når du er færdig med at gumle, spytter du det ud - på gaden.

Tyggegummi. De små klistrede stykker gummi er årligt en torn i øjet for Københavns Kommune, der bruger masser af kræfter på at fjerne fladmaste klatter fra gader og fortove.

Det koster 10 kr. at fjerne et enkelt stykke tyggegummi, og det tager ca. en halv time at rense en kvadratmeter fliser på Rådhuspladsen. Når man regner de millioner af klatter sammen, løber det op i rigtig mange penge hvert eneste år.

»Skal tyggegummi fjernes helt rigtigt, så kræver det en maskine der med vand og opløsningsmiddel, børste og sug fjerner tyggegummiet. Og det er faktisk endnu dyrere end de 10 kr. Det er helt forfærdeligt hvor dyrt det er at fjerne,« fortæller John Kristell, der er områdechef i Center for Renhold, til AOK.dk.

»Tyggegummiet kan heller ikke bare skrabes væk med en skovl. Hvis det skulle fjernes helt, så skulle man ned og ligge med en spatel og en stålbørste, og det har vi slet ikke mandskab og ressourcer til,« fortæller John Kristell.

Et dyrt problem

Københavns Kommune har ikke decideret ressourcer, der kun sætter ind mod tyggegummi, men der bliver løbende gjort en indsats mod de grå klatter. Kommunen kan ikke sætte et fast beløb på hvor meget, der bliver brugt årligt, men der sættes en fed streg under, at tyggegummi er et kæmpe stort - og ikke mindst dyrt problem.

For John Kristell, er der kun en mulighed, for at finde en løsning på problemet.

»Det er en holdningsændring hos folk, som vi skal have fat i. Vi skal have dem til at spytte tyggegummiet i skraldespanden og ikke på gaden.«

Og der er lidt at tage fat i. En undersøgelse lavet af 'Hold Danmark Rent' viser, at unge mellem 15 og 27 er de værste syndere. Hele 63 procent af gruppen kan finde på at smide et tyggegummi fra sig i naturen eller på gaden.