Dansk filmselskab bandlyser døden fra børnefilmen

Filmselskabet Copenhagen Bombay har lavet et dogmemanifest for børnefilm, som blandt andet forbyder at filmene må handle om død.

Filmproducer Sarita Christensen vil have døden ud af den danske børnefilm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Den danske børnefilm fik opbygget et internationalt ry som "verdens bedste" i 1970erne, hvor instruktører som Nils Malmros og Søren Kragh-Jacobsen lavede børnefilm af høj kunstnerisk kvalitet, der også fik et stort publikum bestående af både børn og voksne. I dag findes der stadig danske instruktører, der satser på den kunstneriske børnefilm, men til gengæld er børnepublikummet svundet næsten helt ind. Når børnefamilier i dag går i biografen, ser de familiefilm i den folkelige tradition såsom "Min Søsters Børn" - men disse film er der til gengæld ikke mange anmeldere, der tager alvorligt.

Men den danske tradition med kunstneriske børnefilm må ikke dø, siger ejer af det københavnske filmselskab Copenhagen Bombay, Sarita Christensen, der i disse dage lancerer sit nye "dogmekoncept" for kvalitetsbørnefilm på filmfestivalen i Berlin.

Sammen med en række forfattere og instruktører vil Copenhagen Bombay producere en række børnefilm, der har nogle bestemte dogmeregler til fælles - de skal målrettes aldersgruppen 7-12 år, ikke være animationsfilm og have et fast budget på fem millioner kroner. Et af de mest i øjnefaldende regler er dog at bandlyse døden fra børnefilm. Det lyder måske som en unødvendig regel, men faktum er, at mange danske børnefilminstruktører, i deres bestræbelser for at lave lødige film til det unge publikum, kommer til at belæsse deres film med så meget død og ulykke, at målgruppen mister lysten til at se filmen, mener Sarita Christensen.

»Hvis børnene selv skal vælge, så vælger de den slags film fra. Børn har brug for et frirum, når de skal i biografen. Hvis de selv skal vælge, vælger de film der handler om alt andet end død. Det betyder ikke, at filmene så skal være useriøse, men der er jo mange andre gode temaer man kan behandle,« siger Sarita Christensen.

Første spillefilm der skal produceres indenfor dogmereglerne, hedder "Nummer 7" og skal instrueres af John Kenn Mortensen. Sarita Christensen beskriver det som en rendyrket gyserfilm for børn - men altså gys uden død.