Bogmarkedet: Corona fører til aflysning i Paris, Leipzig og London, men er det blot begyndelsen?

Bogbranchen må vinke farvel til flere internationale bogmesser. Nu venter alle spændt på efterårets store messe i Frankfurt – bliver den også aflyst?

Leipziger Buchmesse, som er den største bogmesse for det store tyske bogmarked, er blevet aflyst som følge af coronaudbruddet. Billedet er fra sidste års messe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfattere og forlagsfolk må blive hjemme, fordi en række af de helt store og nært forestående internationale bogmesser er blevet aflyst som følge af det verdensomspændende udbrud af coronavirus.

Det gælder blandt andet den store London Book Fair, der skulle være åbnet 10. marts, bogmessen i Leipzig, Livre Paris og Abu Dhabi International Book Fair. Hertil kommer at den store messe for børne- og ungdomslitteratur i Bologna er blevet udsat til begyndelsen af maj.

»Vi kan godt klare at miste en enkelt messe, men hvis den store messe i Frankfurt i oktober bliver aflyst, så kan det betyde, at nogle forfatteres bøger ikke bliver solgt, og at vi går glip af køb af nogle rettigheder. Vi bruger selvfølgelig mail og Skype, men vi har brug for at mødes, så man kan mærke, at der er nogen, der brænder for titlerne,« siger Lene Juul, direktør på Politikens Forlag.

Hun siger, at London Book Fair er forårets store messe, hvor hendes forlag både sælger og køber rettigheder, og at man nu på afstand må overvåge markedet for køb og salg af rettigheder.

»Vi er så heldige, at vores store messetitel i år, en svensk krimi, allerede blev solgt i januar til omkring 17 lande, men der er mange andre rettigheder, som vi skulle have talt om på messen, ligesom vi skulle have plejet vores netværk. Når man er på messe, opstår der nogle gange hype om en titel, som alle taler om, og det mister vi jo i år. Men vi kommer til at tage en del møder via Skype, fordi messen er aflyst, og heldigvis har vi et godt netværk, fordi vi har deltaget i messen i mange år. Men vi mister det impulsive, som kan opstå på en messe,« siger Lene Juul.

Vigtigt at mødes ansigt til ansigt

Også Lars Boesgaard, direktør på forlaget Lindhardt og Ringhof, mener, at aflysningerne får betydning.

»Selv om vi konstant er i kontakt med vores partnere over hele verden på nettet, så er det noget helt andet at mødes face to face. Derfor er messerne stadig af stor vigtighed for os, så vi er selvfølgelig ærgerlige over, at de er aflyst i år. Omvendt har vi forståelse for myndighedernes beslutning. Vi indhenter det tabte på skype-møder, og heldigvis er telefonen jo også opfundet. Når alt det er sagt, forventer jeg alligevel at rejse til London næste uge, fordi vi har en stor international aftale, vi skal fejre. Derudover har vi aftaler med en række forlag om at mødes ude i byen – enten på deres kontorer eller på en café. Vi glæder os til at møde vores forretningspartnere i Frankfurt til efteråret,« siger Lars Boesgaard.

Frankfurter Buchmesse udsendte onsdag en pressemeddelelse, hvor man slår fast, at messen løbende følger den internationale situation omkring coronaudbruddet, som udover bogmesserne har ført til lukning af museer, aflysning af kulturarrangementer og udsættelse af filmpremierer, blandt andet den nyeste James Bond-film.

Interessant nok har coronaepidemien også ført til, at salget af Albert Camus' roman »Pesten« fra 1949, der handler om et udbrud af pest i byen Aran i Algeriet, har været stærkt stigende i Frankrig, skriver den franske avis Le Figaro.