Antoinette-smykke ventes at indbringe millioner

I dag vil en smykkeauktion i London vise, hvor meget Marie Antoinettes perler er værd.

Marie Antoinettes perler, som i 1849 blev inkorporeret i dette halssmykke, er vurderet til over fire millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leon Neal/AFP

Marie Antoinettes perler, som under den franske revolution i hemmelighed blev sendt til grevinden af Sutherland, Elizabeth Leveson-Gower, gift med den britiske ambassadør, kommer i dag på auktion hos Christie’s i London.

Perlerne skulle ifølge Christie's gemmes i England som en form for forsikring, som Frankrigs sidste dronning skulle leve af, hvis det lykkedes hende at flygte fra Frankrig. På den tid var det strafbart for menigmand, at opbevare royale værdigenstande af den karat, men den britiske ambassadørfrue var beskyttet af diplomatisk immunitet.

Marie Antoinette nåede som bekendt aldrig at indløse sin forsikring og blev halshugget 16. oktober 1793. Grevindens familie lod i 1849 de 21 kostbare dråbeformede perler inkorporere i et diamant- og rubinbesat halsbånd, som nu kommer under hammeren.

Forhåndsvurderingen på dette sjældne smykke, som aldrig tidligere har været bortauktioneret, lyder på 4,1 milioner kroner.