Anmeldelse: "Sorgenfri" er klassisk zombiegys på dansk

Dansk zombiefilm leverer på sine egne præmisser en ferm hilsen til klassiske zombier a la George A. Romero. Intet postmoderne zombievrøvl her.

Troels Lyby som faderen i den lille familie, der jagtes af zombier i Bo Mikkelsens nye film, »Sorgenfri«. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren er kommet til Sorgenfri, men der er noget uhyggeligt på vej. En epidemi er ved at brede sig, og militæret rykker ind i kvarteret og beder folk blive inden døre.

Gustav (Benjamin Engell) havde ellers lige set sig glad for genboen Sonja (Marie Hammer Boda). Gustavs forældre, spillet af Troels Lyby og Mille Dinesen, forsøger at holde sammen på familien, der også består af lillesøsteren Maj og en lille, hvid kanin.

I »Sorgenfri« er der ingen løbende zombier eller levende døde, der bevæger sig lige så hurtigt som sultne rovdyr på en savanne, som moderne zombier gør i mange af de TV-serier, der er kommet på det sidste. Vi er tilbage ved de klassiske zombier, der godt nok bevæger sig målrettet efter menneskekød, men som kun stavrer af sted, så spændingen kan stige.

»Sorgenfri« er en homage (hyldest, red.) til George A. Romeros »Night of the Living Dead«, der også fokuserer på en lille flok mennesker, som forsøger at overleve forskanset i et hus med zombier, der hamrer og banker på vinduer og døre. Forskellen er, at vi her har at gøre med en familie. Det er helt klassisk zombiefilm i den fine ende.

Savner refleksion

Der, hvor konceptet bliver lige klassisk nok, grænsende til det naive, er, at de medvirkende i filmen ikke på noget tidspunkt forstår, hvad der sker omkring dem. De har øjensynligt ingen viden om zombier, da de ikke taler om, hvad der foregår, men blot kæmper for overlevelse med spørgsmålstegn og frygt i ansigterne. Man kunne godt have tænkt en smule refleksion ind. Og så irriterer det, at TV-værterne i filmen er af den type, der ikke har arbejdet i TV omkring ti år.

Men det er småting, når man tænker på, at spændingen i fortællingen er konstrueret, så den ligner spændingskurven det sidste stykke af en bjergetape på Alpe D’Huez. Brat stigende fra sol og sommer til blodig død i familiens skød. Filmens budget er på 12 mio. kr., men begrænsningerne er brugt kreativt. For eksempel er det slet og ret en original idé, at militæret pakker husene ind i sort plastik, og det gør samtidig, at man slipper for at vise den dyre horisont.

Hvad: Sorgenfri.
Hvem: Instruktør: Bo Mikkelsen. Medvirkende: Troels Lyby, Mille Dinesen, Benjamin Engel, Marie Boda. Hvor: Premiere i København, Århus, Odense og Vordingborg.