12 nomineringer til Polanski-film vækker voldsom vrede: »Har vi intet lært af #MeToo?«

Feministiske kredse i Frankrig er på den anden ende, efter at Roman Polanskis nyeste film er nomineret til 12 Césars, det franske svar på en Oscar. Folkene bag filmprisen mener imidlertid ikke, at de skal forholde sig til moral, når de nominerer og uddeler priser.

Roman Polanskis nyeste film er nomineret til 12 Césars, der er den franske pendant til en Oscar. Det vækker vrede i Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fransk-polske filminstruktør Roman Polanskis nye film, »An Officer and a Spy«, blev onsdag nomineret til 12 César-priser, der er den franske pendant til den amerikanske Oscar-filmpris.

Det vækker dog udbredt vrede, at den omstridte instruktør er blevet nomineret til den fornemme filmpris.

Roman Polanskis overgrebssag fra 1977 mod en dengang 13-årig pige under et ophold i USA, har været en del af instruktørens fortælling lige siden. Filminstruktøren var anholdt i Los Angeles og sad længe fængslet, inden han blev løsladt og slap ud af landet. Efterfølgende kunne en retssag ikke gennemføres.

Ifølge Polanski var forholdet til den 13-årige frivilligt. Den pågældende kvinde udtalte for et par år siden, at hun allerede kort efter episoden, som fandt sted i skuespilleren Jack Nicholsons hjem, tilgav Roman Polanski, og at selve sagen havde været mere traumatiserende end selve episoden.

Siden 1977 har Roman Polanski ikke været i USA, hvor der fortsat er udstedt en arrestordre på filminstruktøren.

Senere er Polanski på ny blevet beskyldt for overgreb. Den seneste sag kom frem kort tid efter premieren på »An Officer and a Spy« på filmfestivalen i Venedig. Her var det Valentine Monnier, der stod frem og fortalte om en voldtægt, der skulle have fundet sted i en skihytte i Gstaad i Schweiz i 1975, da hun var 18 år.

Roman Polanski har afvist alle beskyldninger.

»Har vi intet lært af #MeToo?«

De mange nomineringer til den franske filmpris vækker vrede. Alain Terzian, der er chef for den franske filmpris, forsvarer imidlertid nomineringerne med, at juryen »ikke skal indtage en moralsk position«, når der skal uddeles filmpriser. Det skriver BBC.

Vreden er især udtalt i feministiske kredse. Céline Piques, er talsmand for den feministiske organisation Osez le Féminisme, mener, at nomineringerne kaster skam over prisuddelingen, og at Frankrig er ude af trit med #MeToo-bevægelsen.

Céline Piques udtaler til den franske TV-station LCI:

»Jeg er chokeret. De 400 professionelle filmfolk, der har stemt, har hyldet Polanski med 12 nomineringer – 12 er også det antal kvinder, der beskylder Roman Polanski for at have begået voldtægt. Dette handler ikke om moral – det handler om retfærdighed,« siger hun ifølge BBC.

I et tweet skriver Osez le Féminisme ifølge The Guardian:

»Har vi intet lært af #MeeToo? I USA risikerer filmproduceren Harvey Weinstein en livstidsdom, og i Frankrig bryder Adèle Haenel tavsheden om voldtægtsforbrydere inden for kulturens verden, mens Césars anerkender en person, der misbruger børn og er en voldtægtsforbryder på flugt.«

Adèle Haenel, som feministerne nævner i tweetet, er selv nomineret til en César for bedste kvindelige hovedrolle. Hun stod tidligere frem med beskyldninger om, at hun har været udsat for et seksuelt overgreb begået af den franske instruktør Christophe Ruggia, da hun var 12 år. Ruggia blev anholdt i sagen tidligere på måneden.

Det er ikke første gang, der opstår vrede i kølvandet på den nye Polanski-film. Gallapremieren i Paris blev således aflyst efter voldsomme demonstrationer.