Kritikere: Hvad i alverden laver Roman Polanski på Venedig Film Festival?

Filmfestivalen i Venedig er en af årets store filmbegivenheder. I år dukker der filmfolk op, der har fået ørene og andre legemsdele i #Metoo-saksen.

Roman Polanski fotograferet i 2017, da han havde premiere i Paris på filmen "D'apres une histoire vraie".  Ved premieren var der protester af kvinder, der ikke ville tillade, at hans film blev vist.  I år deltager han ved Venedig filmfestival med en film om den franske kaptajn Alfred Freyfus, der uretfærdigt blev dømt som tysk spion i 1890erne. Sagen var Europas største skandalesag i slutningen af 1800-tallet. Scanpix   Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venedigs filmfestival holdes fra 29. august til 7. september og viser spændende nye film. Men debatten raser allerede, skriver Guardian, for et par filmfolk, der er blevet involveret i sexsager, møder op til festivalen.

Der er spænding om, hvordan Roman Polanski vil blive modtaget. Den polsk-fødte instruktør blev sidste år smidt ud af det prestigøse Academy of Motion Pictures Arts and Sciences i kølvandet på #MeeToo-bevægelsen. Baggrunden var den anklage for misbrug af en mindreårig, som har hængt over ham siden 1978, og som han har undgået ved at blive væk fra USA. Nu møder han med en historisk film »An Officer and a Spy« om Alfred Dreyfus-affæren i Frankrig. Alfred Dreyfus var en jødisk kaptajn, der i 1890erne blev anklaget for at være tysk spion. Han blev dømt og sendt til fangeøen Djævleøen, og en stor kampagne startede for at få ham løsladt. Det blev Europas største skandalesag i slutningen af 1800-tallet, og i sidste ende lykkedes det at få løsladt Dreyfus, som var ganske uskyldig. Det ligger ikke fjent at se Polanskis valg af Dreyfus som et billede på Polanskis egen situation.

Selv om Polanski altså blev smidt ud af det amerikanske filmakademi, har han fået adgang til festivalens officielle konkurrence, hvilket har skabt en del furore.

En anden kontroversiel deltager er Nate Parker, der modtog juryens store pris i 2016 ved Sundance-festivalen for sit drama om slavetiden i USA »Birth of a Nation«. Men så dukkede der anklager mod ham op for voldtægt. Han og en ven blev beskyldt for at have voldtaget en kvinde i 1990erne, da de gik på universitetet. Parker blev frikendt, men indrømmede dog at have haft sex med kvinden. Hans ven blev dømt, og kvinden begik senere selvmord. Nate Parker møder med filmen »American Skin«, hvor Parker selv spiller en Irak-veteran, hvis søn bliver dræbt af en politimand.

Det har også vakt opsigt, at der kun er få kvindelige instruktører med til Venedig-festivalen. Faktisk er der kun to, nemlig Shannon Murphy, der har premiere på »Babyteeth« og Haifaa Al-Mansour, der har lavet »The Perfect Candidate«. Men det er en fremgang, for sidste år var der kun en enkelt film med kvindelig instruktør. På filmfestivalen i Toronto ,der åbner samtidig med Venedig, er 35% af de deltagende film skabt af kvinder.

I Venedig er der desuden premiere på en række med spænding imødesete film af bl.a. Noah Baumbach om skilsmisser, David Michôd, der møder med en Shakespeare-film, Martin Scorsese er i spil med et gangsterdrama, Amazon viser en film med Kristen Stewart i hovedrollen om FBI og den sorte bevægelse Black Panthers. Endelig dukker James Gray op med sin science fiction-film »Ad Astra« med Brad Pitt i hovedrollen.