Oscar-vinder anklaget for voldtægt i en schweizisk skihytte for 44 år siden

Den franske fotograf Valentine Monnier anklager den verdensberømte filminstruktør Roman Polanski for at have voldtaget hende i en skihytte for 44 år siden.

Det er ikke første gang, at filminstruktøren Roman Polanski anklages for voldtægt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Samson/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var 44 års tavshed, hun brød.

Det var en hemmelighed, hun havde holdt på, siden hun var 18, som hun fortalte til først den franske avis Le Parisien og siden resten af verden. Nu er den her.

Den i dag 62-årige franske fotograf Valentine Monnier anklager i et indlæg den verdensberømte filminstruktør Roman Polanski for at have voldtaget hende brutalt for 44 år siden i Polanskis skihytte i schweisiske Gstaad.

Det skriver The New York Times og en lang række andre medier.

Den påståede voldtægt har dermed fundet sted, da Monnier var kun 18 år gammel. Det er efter sigende den snart forestående premiere på Polanskis nye film med titlen »J’accuse« (fransk for »Jeg anklager«, red.), som har fået endnu en kvinde til at stå frem med voldtægtsanklager mod den nu 86-årige fransk-polske instruktør, lyder det i Jyllands-Posten.

Valentine Monnier har nemlig forklaret, at hun besluttede sig for at bryde tavsheden, da hun læste et interview med Polanski, hvori han erklærer, at han føler sig forfulgt og sammenligner sig selv med hovedpersonen Dreyfus i den kommende film.

Ifølge Jyllands-Posten er det langtfra første gang, at der rettes sådanne anklager mod Polanski. Avisen skriver, at han blandt andet flygtede fra USA til Frankrig, året efter han blev sigtet for at have voldtaget en kun 13-årig pige. Han har siden erkendt at have haft sex med pigen, men har afvist anklagen om voldtægt.

Mindst fire andre kvinder har de seneste år anklaget Polanski for at have misbrugt dem.

»Hver sæson er der en ny anklage, en ny absurd historie fra en kvinde, jeg aldrig før har set, og som anklager mig for ting, der angiveligt foregik for et halvt århundrede siden,« har Polanski sagt i et interview fra august.

Roman Polanski har instrueret film som »Rosemary’s Baby«, »Chinatown« og »Pianisten«. Han vandt en Oscar for sidstnævnte.