Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Så skørt var systemet, da jeg skulle have nyt kørekort - og om to år starter hele møllen forfra

Foto: Kim Haugaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden kørekortet skulle fornys, konsulterede jeg lægen medbringende briller og høreapparater, som jeg anvender for bedre at kunne se og høre.

Lægen bød velkommen med tre usammenhængende ord. Først skulle jeg tyde nogle bogstaver på en tavle. De var vanskelige at se – uden briller. Derefter gjaldt det hørelsen. Lægen hviskede nogle tal, som var vanskelige at høre – uden høreapparat.

Jeg skulle også regne og tegne. Den uendelige subtraktion gik kun nogenlunde, men blev dog kompenseret af en fin tegning af en urskive, der viste 10.15.

Under disse øvelser bevægede lægen sine fingre for at distrahere, og så skulle jeg fortælle, hvilken hånd, han bevægede.

Sluttelig skulle jeg gentage de tre små ord. Mon lægen nu selv kunne huske dem – tænkte jeg. Det bekræftede, at jeg endnu er ved mine fulde fem, både kan huske tre ord, og kan se og høre.

Efter denne grundige undersøgelse af ansøgers mentale tilstand og kreative evner kan det undre, at der ikke stilles spørgsmål om, hvordan man klarer sig i trafikken. Konklusionen er, at man som næsten olding godt kan føre motorkøretøj, blot man kan regne og tegne – bare ikke samtidig.

Lægen fik 450 kr. for ¾ times »underholdning« med mig, mens patienter sad og ventede.

Testresultat og foto blev afleveret til Borgerservice, hvor jeg bestilte og betalte 50 kr. for fornyelse af kørekort.

Så var det blot at håbe, at politietaten ville se gennem fingre med de manglende regnefærdigheder.

Tak til alle medvirkende

Efter fem uger rykkede jeg Borgerservice:

»Hvis posten ikke kunne aflevere kørekortet, sendes det retur til politiet, som returnerer det til os. Det kan godt tage lidt tid. Vent et par uger og kontakt os så igen.«

Det gjorde jeg og blev så henvist til politiet, som sagde, at kortet nu var hos Borgerservice. Men nej, også denne gang befandt kortet sig, morsomt nok, stadig hos politiet.

Pludselig, efter to måneder, ønskede politiet yderligere oplysninger, med en svarfrist på to uger:

»Det fremgår af din lægeattest, at der mangler afkrydsning i pkt. E 2.«

»Hvis fremskaffelsen af oplysningerne er forbundet med en udgift, skal denne afholdes af dig selv.«

Det var vel også rimeligt nok, for jeg havde indtil nu »kun« betalt 500 kr.

Lægen videresendte omgående de ønskede oplysninger samt den manglende afkrydsning. Ugen efter oplyste politiet, at »der ikke var registreret noget som indkommen post.«

Efter mere end tre måneder modtog jeg omsider et rigtigt kørekort, som i realiteten egentlig er midlertidigt, idet jeg om to år skal gennem hele møllen igen.

Tak til alle medvirkende: fotograf, læge, sekretær, kontorassistenter hos Borgerservice og politiet, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen, embedslægeinstitutionen og PostNord.

Hver især gjorde sikkert deres bedste, for at jeg hurtigt fik fornyet kørekortet, men magtede åbenbart ikke samarbejdets kunst. Næste gang kommer jeg i ekstra god tid, da Borgerservice oplyste, at det i visse tilfælde kan tage op til 1,5 år at få fornyet kørekortet.

En tiltrængt modernisering af dette cirkus kan frigøre mange ressourcer inden for sundhedsvæsnet og politiet samtidig med, at ældre borgere kan blive forskånet for de barnagtige test.

Lad det hermed være en kraftig opfordring til ministeren for offentlig innovation (forbedring).