Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ruslands ambassadør i Danmark: Har Uffe Ellemann bevidst eller ubevidst misinformeret Berlingskes læsere?

Uffe Ellemann-Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under mødet i Valdai International Discussion Club i Sochi 19. oktober 2017 besvarede Ruslands præsident, Vladimir Putin, spørgsmålet om, hvad Ruslands store fejl var i forhold til relationer med Vesten: »Vores alvorligste fejl i forholdet til Vesten var, at vi stolede alt for meget på den. Og Vestens fejl var, at den opfattede den tillid som en svaghed og misbrugte den.«

En status som politisk veteran og tidligere minister kan somme tider give en person en selektiv hukommelse i forbindelse med historiske begivenheder. Det skete desværre for Uffe Ellemann-Jensen, som bevidst eller ubevidst har misinformeret Berlingskes læsere om NATOs løfte om ikke at udvide mod øst.

Som den tidligere minister nok ved, udtalte NATOs daværende generalsekretær, Manfred Wörner, i sin tale i Bruxelles 17. maj 1990 følgende: »Alene den kendsgerning, at vi har indstillet os på ikke at udstationere NATO-styrker i områderne øst for Tyskland, giver Sovjetunionen faste sikkerhedsgarantier.«

Ifølge udskrifterne af møderne i Moskva mellem sovjetiske og amerikanske repræsentanter 9. februar 1990 foreslog USAs daværende udenrigsminister, James Baker, at USA ville kunne give »skudsikre garantier« for, at NATO ikke ville udvide sig »en tomme mod øst« i bytte for samarbejde om Tyskland.

Det er rigtigt, at der ikke blev indgået en formel aftale på det tidspunkt, men forligets ånd var klar: NATO ville afstå fra en udvidelse mod øst til gengæld for Tysklands vestlige justering. Sådan en »gentlemen’s agreement« blev efterfølgende forsømt af USA og senere brudt. Det er muligt, at den tidligere minister enten ikke kender til løfterne (måske blev disse oplysninger ikke delt med ham af hans amerikanske kolleger), eller at han bevidst vildleder læserne. Derfor lader jeg danskerne selv dømme troværdigheden af Ellemann-Jensens ord.

M. Vanin er Ruslands ambassadør i Danmark.