Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Rejs alene, tal med fremmede, bliv forelsket i mange og gå lange ture uden retning

Årets studenter springer ud i disse dage, og foran dem ligger et langt liv fyldt med muligheder, men også med valg. Berlingske har bedt seks debattører om at give de mange nye studenter et godt råd med på vejen ud i resten af livet. Her er det Geeti Amiri, der er forfatter og radiovært.

Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Indrømmet, det var svært for mig at se meningen med fremtiden, da jeg var 18 år og stod og stegte tre kg baconstrimler om søndagen på sandwich-baren.

Men ligesom jeg ikke skulle vide det, er det heller ikke meningen, at du nu skal vide, hvor du er på vej hen – selv om det kan være svært at forstå, fordi du tilhører generation perfektion til det ekstreme. Men det er ikke menneskeligt at forudse livets gang på en graf uanset, hvor mange af dine klassekammerater der gør det. For du skal ikke være lige som de.

Du skal trodse bonus-gangereglen og dine forældre og droppe alle planer om at starte på en uddannelse, særligt universitetet. For I purunge mennesker har brug for dannelse, og den får I ikke med fremdriftsreformen. En uddannelse er vigtig, men endnu vigtigere er, at du kan bidrage med noget til det arbejdsmarked, som du vil møde. Men det kan du ikke, hvis du kun har kendt til det sikre liv som studerende.

Gå i stedet ud og arbejd og husk, at intet er finere end at klare sig selv. Søg derfor job, først og fremmest, fordi du skal have en indtægt, og ikke fordi det ser fint ud på dit CV. Det lærer dig værdien af hårdt tjente penge, når du f.eks. stinker af stegt bacon i tre dage efter søndagsvagten på sandwichbaren.

Rejs alene, tal med fremmede og gå lange ture uden retning. Dine rejser skal ikke måles i antal seværdigheder, du kan krydse af, men det, dine rejser lærer dig om verden omkring dig.

Bliv forelsket i mange. Sådan lærer du nemlig bedst at elske dig selv. Og husk, at ethvert hjertebrud gør dig robust til livet, som er lige lykke og lige sorg.

Lyt efter hjertets stemme.

Råd til mit eget tidligere 18-årige jeg: Gør intet anderledes uanset, hvor mange gange du bliver i tvivl, om du har valgt den rigtige vej. Du er ikke født til at vælge den lige vej, men til at skabe din egen vej. Den kamp vil af og til knække dig, men du rejser dig igen. Og den lille stemme inderst inde, som fortæller dig, at det hele giver mening om ti år: Lyt til den. For den har ret.

Klik på linksene i artiklen for at læse de øvrige studentertaler.