Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Stå på tæer, når du vælger. Sigt højt. Tænk stort

Årets studenter springer ud i disse dage, og foran dem ligger et langt liv fyldt med muligheder, men også med valg. Berlingske har bedt seks debattører om at give de mange nye studenter et godt råd med på vejen ud i resten af livet. Her er det Stefan Hermann, rektor på professionshøjskolen Metropol.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Lige om lidt står titusindvis af unge i Danmark foran en af deres livs største beslutninger. 5. juli er sidste chance for at søge ind på en af de videregående uddannelser med start efter sommeren. Inden da skal I træffe et valg, der får en dyb og formativ betydning for jer selv og som – i det store billede – påvirker det samfund, I og vi alle er en del af.

Nogen af jer har allerede besluttet sig for en bestemt uddannelse, men mange er usikre på, hvad der er det rigtige. Eller er i tvivl om, hvordan man finder ud af, hvad der er det vigtige.

Og nemt er det ikke. Der er i dag hundredvis af flere videregående uddannelser end for ti år siden, og striben af formaninger om at vælge med hjertet (vælge efter lyst og interesse) eller huske at bruge hjernen (tænke på løn og beskæftigelse) synes næsten endeløs. Men nogle få ting kan man måske holde sig til.

Alle uddannelser står på tæer for at hjælpe dig med at træffe et klogt valg. Det har de gjort, siden du gik i folkeskolen, og det gør de også i de kommende uger. På min egen institution, Metropol, er studievejledere, undervisere og studerende, klar til at hjælpe, og det ved jeg, at de også er på de andre uddannelsessteder. Tag fat i dem. Ring til dem. Tjek dem ud på nettet. Find tid til at komme forbi og mærke stemningen. Tal med de studerende. Vær nysgerrig og bliv klogere på de uddannelser, du har på listen. Spørg om studiemiljøet, om kravene, om undervisningen og om de andre studerende. Alt det ville jeg selv have ønsket at gøre tilbage i 1992, så var det måske ikke blevet statskundskab, men litteratur, teologi eller idehistorie, som jeg i selvhøjtidelige stunder mente havde brug for mig.

Stå selv på tæer, når du vælger. Sigt højt. Beslut dig for at blive dygtig til det, du vil – ikke fordi du skal præstere i et rotteræs eller optimere dit snit fra gymnasiet, men fordi du skal være med til at forme et fag, et erhverv, en profession eller en disciplin.

Det kræver vilje og indsats, og det tager tid. Vær aktiv, mens du studerer – både fagligt og socialt. Engager dig, og yd dit bedste, og forlig dig med, at du i perioder vil være frustreret, ligesom du vil opleve, hvor frigørende det er at lære. Der vil blive taget godt imod dig, og du vil møde undervisning af høj kvalitet, stærke faglige og sociale fællesskaber, og der vil være støtte til at leve op til forventningerne.

Tænk stort. Alle uddannelser er verdener af indsigt og erfaring. Du bliver rustet til at skabe kloge løsninger, der hvor din uddannelse bringer dig hen. Til at stille spørgsmål og give svar. Du har ansvaret for at få det til at ske – vi har ansvaret for, at du får de bedste muligheder for det.

Klik på linksene i artiklen for at læse de øvrige studentertaler.