Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Værdsæt, at du kan få en gratis, fri og god uddannelse

Årets studenter springer ud i disse dage, og foran dem ligger et langt liv fyldt med muligheder, men også med valg. Berlingske har bedt seks debattører om at give de mange nye studenter et godt råd med på vejen ud i resten af livet. Her er det forfatter Merete Pryds Helle.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Da jeg var ung, valgte jeg at gå i gymnasiet på en matematisk/kemisk/fysisk retning, fordi jeg havde overtaget min fars forestilling om, at jeg skulle være ingeniør. Det gik, som man måske kan regne ud, skidt.

Jeg gik ud af 3.G, kom på otte måneders dansekursus, arbejde på teaterfestivaler som lystekniker, rejste rundt i verden, søgte ind på skuespillerskolen og filmskolen, og begyndte så endelig at skrive, og fandt langsomt ind i de folder, der skulle blive mig. Kom på Forfatterskolen og læste siden litteraturvidenskab, som igen var et forkert valg.

Man kan sige, at jeg jo gjorde livet til en skole, at jeg fandt erfaringer, jeg siden har brugt. Men i virkeligheden ærgrer jeg mig tit. Over de mange læringshuller, som det har taget mange år at fylde op.

Hvis jeg kunne gå tilbage, ville jeg gå en mere direkte vej. Det kræver selvfølgelig, at jeg skulle have kendt mig selv bedre, og det kan man ikke altid. Men hvor ville jeg ønske, at jeg havde udnyttet muligheden for at uddanne mig tidligere og mere koncentreret.

Jeg ser det samme med min mand, som er flygtning fra Iran. To år spildt i militæret, og så flugt, år i asylcentre og først som voksen i gang med den uddannelse, der måske havde været mulig mange år før, hvis omstændighederne havde været mildere.

Jeg synes, at vi skal værdsætte den mulighed, vi har her i landet, for en gratis, fri og god uddannelse, meget højt. Tage den alvorligt og suge alt ud af den. Den måde, man kan suge viden til sig i sine unge år, er helt unik, og den viden er ofte lige så unik som det, man erfarer på en rygsækrejse rundt i Uganda.

Det man lærer, når man rejser, er ofte, hvor misundelsesværdigt folk finder det, at man kan tage en høj uddannelse, uanset hvilke sociale lag man kommer fra. Selvfølgelig er rejserne og sabbatåret også med til at danne en som menneske. Det behøver ikke at være enten eller. Men selve det at uddanne sig og tage sin uddannelse alvorligt, er i høj grad det, der danner os som mennesker og giver os en forståelse af verden.

Klik på linksene i artiklen for at læse de øvrige studentertaler.