Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Pas på pensions-nødderne

»Det er ærgerligt, hvis danske lønmodtagere i stor udstrækning reducerer deres pensionsindbetalinger. Det er nemlig godt og trygt for den enkelte at være selvforsørgende i alderdommen, og det er også godt for den offentlige økonomi, når danskerne selv finansierer deres pensionisttilværelse frem for, at det er skatteyderne.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når et egern lægger nødder til side til vinteren, er det ud fra en forvisning om, at nødderne ikke bliver stjålet fra hulen. Sådan er det også med de danske arbejdsegern. De lægger nødder til side i form af pensionsindbetalinger.

For nogle er det imidlertid en rigtig dårlig forretning at spare op til egen pension, fordi hele deres forrentning og noget af indskuddet »spises op« af inflation, OECDs næsthøjeste pensionsskat, indkomstskat og aftrapning af ydelser.

I særlig grad spises pensionen op af indkomstaftrapningen af ældrecheck og folkepensionens pensionstillæg. Jo mere man sparer op, jo mere mister man i ældrecheck og pensionstillæg. Det betyder f.eks., at en LO-arbejder tæt på pension i flere tilfælde har en real marginalskat på 130 pct. og derover, når han sætter penge ind på pension. Det holder ikke for den enkelte, og derfor indeholder den nyligt indgåede overenskomst også muligheden for at konvertere pensionsindbetalinger til ferie. Ganske rationelt for den enkelte LO-arbejder.

Det er imidlertid ærgerligt, hvis danske lønmodtagere i stor udstrækning reducerer deres pensionsindbetalinger. Det er nemlig godt og trygt for den enkelte at være selvforsørgende i alderdommen, og det er også godt for den offentlige økonomi, når danskerne selv finansierer deres pensionisttilværelse frem for, at det er skatteyderne.

Derfor skal der gøres noget, så det entydigt bliver en god forretning »at lægge nødder til side til vinteren«. Heldigvis lægger VLAK-regeringen i regeringsgrundlaget op til, at der skal gøres noget ved problemet.

Der er dog ikke så mange bud på konkrete løsninger. Jeg vil her skitsere en meget enkel løsning, der forbedrer incitamentet til at spare op til egen pension. Den går ud på at indføre et ekstra fradrag på ti pct. for alle, når der indbetales til pension. I dag er skattefradraget ved indbetaling på 52 pct. og 37 pct. for top- hhv. bundskatteniveauet. Disse skattefradrag øges til 62 hhv. 47 pct. for indbetalinger op til 50.000 kr. Dvs. hvis man indbetaler 50.000 kr., så får man 5.000 kr. i ekstra skatterabat.

Forslaget indebærer, at incitamentet til at indbetale til pension forbedres for to ud af tre af dem, der i dag indbetaler til pension. Det skyldes, at pensionsindbetalinger i dag for to ud af tre personer er under 50.000 kr. Ved et ekstra fradrag ved pensionsindbetalinger på ti pct., vil de sammensatte marginalskatter på realafkastet på pension falde fra 130 pct. til 80 pct. for en bundskatteyder tæt på pensionsalderen. Det er stadig alt for højt, men det er klart et skridt i den rigtige retning.

Samtidig vil forslaget øge beskæftigelsen med ca. 2.500 personer, fordi det bliver mere attraktivt at arbejde ekstra. Forslaget vil medføre et mindre-provenu på ca. fem mia. kr., som kan finansieres inden for råderummet på 37 mia. kr. frem mod 2025 ifølge Finansministeriet. Råderummet er til fri afbenyttelse for politikerne – enten kan det bruges på lavere skatter eller nye offentlige udgifter.