Finanstilsynets chef advarer om nye pensions-investeringer

De danske pensionsselskaber har frit spil til at gamble med danskernes pensionsmilliarder, uden at Finanstilsynet kan gribe ind. Sådan lyder opråbet fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, der ifølge Finans vil have politikerne på banen.

Foto: Henning Bagger

- Den opgave, som politikerne har givet os med at føre tilsyn, kan vi ikke længere løse på samme vis som tidligere, og det har vi - og pensionssektoren - en forpligtelse til at gøre politikerne opmærksom på. Vi er nødt til at diskutere det, før noget går galt, siger Jesper Berg til Finans.

Kort fortalt er problemet, at tilsynsreglerne ikke er fulgt med udviklingen. I de nye markedsrenteprodukter, som 70 pct. af indbetalingerne går til, er det kunden, der tager tabet, hvis investeringerne fejler. Og i modsætning til de gamle pensionsprodukter har Finanstilsynet ikke de samme beføjelser til at blande sig i. Og Jesper Berg frygter, at situationen kan føre til risikofyldte investeringer i kampen om at opnå de højeste afkast.

I de senere år er pensionsselskaberne begyndt at investere massivt i alternative områder som skove, vindmøller, solceller, togvogne og biogasanlæg. Ifølge Finans' rundspørge tidligere i år forventer pensionsselskaberne i 2017 at runde 400 mia. kr. i alternative investeringer. Det er på trods af, at der har været flere skræmmeeksempler på, at det kan koste flere hundrede millioner kroner, når selskaberne ikke har styr på detaljerne i de komplekse investeringer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tager Finanstilsynets advarsel alvorligt.

- Det er en problemstilling, der er behov for at dykke længere ned i, og som jeg vil drøfte med pensionssektoren, siger Brian Mikkelsen til Finans.

Til gengæld advarer pensionsselskabernes branchedirektør, Per Bremer Rasmussen, fra Forsikring & Pension, imod, at politikerne indfører særlige danske regler på et område, der er reguleret i EU.

/ritzau/FINANS