Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

På vej mod verdensklasse

Bertel Haarder og Birgitte Josefsen: Det danske sundhedsvæsen er ikke i verdensklasse, men vi er på vej.

Bertel Haarder, indenrigs- og sundhedsminister (V), og Birgitte Josefsen, sundhedsordfører (V) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fremgang over hele linjen. De sidste 10 år er ventetiderne reduceret med en tredjedel, patienttilfredsheden er steget, overlevelseschancerne for kræftsygdomme er kraftigt forbedret, bl.a. gennem kræftplanerne og pakke-forløb, og der er en ny udredningsgaranti på vej, så patienterne oplever en helhed i det, de udsættes for.

Det har kostet svimlende beløb. Bevillingerne er øget ca. 25 procent ud over pris- og lønstigninger, og der er blevet mere end 3.000 flere læger og 3.000 flere sygeplejersker, hvortil kommer sygehusinvesteringer på 41,4 milliarder, 41.400.000.000 kr. de næste ni år.

Forskningen og udviklingen er helt i top, både når det gælder vores samlede forskningsindsats på tre procent af BNP, og når det gælder kliniske forsøg og citationer i videnskabelige tidsskrifter. Økonomi- og erhvervsministeren har sammen med indenrigs- og sundhedsministeren netop publiceret en 23-punktsplan for et offentligt-privat samarbejde om yderligere befæstelse af den danske førerstilling på en række områder.

Alt dette havde nok fortjent at blive omtalt i den alt for negative kronik i søndags, skrevet af fem fagforeningsformænd.

Hvorfor kan fagforeninger og medier ikke lade være med at male tingene sort og tale om »sparerunder« og »nulløsninger«, når der nu for en gangs skyld virkelig er noget at glæde sig over? Og hvorfor er de pr. automatik imod forsikringer og private løsninger, når sidstnævnte kun vedrører et par procent af de samlede sundhedsudgifter? De private løsninger er billigere, og de giver patienterne et valg. De lægger pres på det offentlige system og reducerer ventetiderne.

Samme dag skriver tidl. sundhedsminister Torben Lund, at det er »helt umuligt at afgøre, om regionerne er ledet af Venstre eller Socialdemokraterne«. Det forstår vi ikke. Den enlige Venstre-regionsformand skiller sig ud ved at holde sine budgetter, bl.a. fordi han klogeligt udbyder operationer til private udbydere og derved får en lavere pris. Mens flere af hans kolleger er så optaget af at bekæmpe alt, hvad der er privat, at det går ud over både økonomien og patienterne. Dø, om så det gælder.

Men vi er enige med fagforeningsformændene i, at vi skal bekæmpe bureaukrati, belønne effektive arbejdsgange og frigøre arbejdstid til det patientnære arbejde. Vi er i gang med en afbureaukratiseringsrunde og modtager meget gerne helt konkrete forslag, som kan tages med til drøftelse med regionerne i august. Vi er også enige med formændene i, at vi skal have flere fælles kliniske retningslinier, og at det halter med genoptræningen i alt for mange kommuner. Der spares jo intet ved at lade folk vente. Derfor forstår vi heller ikke, at formændene absolut skal tilslutte sig S-SFs forslag om at forlænge ventetiderne ved at fjerne den udvidede behandlingsgaranti på en måned.

Lad os få gang i samarbejdet til gavn for patienterne herunder også om nedbrydning af faggrænser mellem de fem formænds områder.