Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kommentar: Forbrugersikkerhed risikerer at lide skade

»Signalværdien i, at Staten ønsker at værne om forbrugersikkerheden ved at understøtte uvildig systematisk kontrol, kan næppe overvurderes.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uden varsel er Varefakta efter næsten 50 år fjernet fra regeringens forslag til finansloven 2017. Dermed risikerer en stor del af Varefaktas uvildige kontrol at forsvinde, så producenterne fremover alene skal kontrollere sig selv.

Siden Varefakta kom på Finansloven i 1968 har Varefakta løst vigtige opgaver for Staten. Uden Varefaktas kontrol af børneprodukter vil risikoen for børneulykker stige, det samme vil risikoen for cykeltyverier, og falder Varefaktas løbende sikkerhedstjek af røgalarmer bort, ryger brandsikkerheden i samme retning.

Læs også: Efter 48 år er det slut: Forbrugervagthund skåret væk fra Finansloven

Vi vil se forringet sikkerhed af kemisk-tekniske produkter – vaske- og rengøringsmidler og produkter til personlig pleje herunder kosmetik, når banen åbnes helt op for, at producenterne reelt skal kontrollere sig selv. I årevis er varer med Varefakta blevet kontrolleret, før de er deklareret og bagefter stikprøvekontrolleret én gang om året. Det foregår i dag helt uvildigt med hjælp fra akkrediterede laboratorier og efter grundige forskrifter.

Og Varefaktas troværdighed står der respekt om. Endda så meget, at forskellige offentlige instanser direkte henviser til produkter kontrolleret af Varefakta, som garanti for en ordentlig og sikker kontrol.

Fødevarestyrelsen indgik så sent som sidste år samarbejde med Varefakta om helt at undgå ordinær kontrol af fødevaremærkning, som Varefakta har kontrolleret, i erkendelse af, at Varefakta reelt er med til at understøtte styrelsens arbejde. Varefakta er Danmarks uvildige mærkningsorganisation, som giver EU-regler et vigtigt dansk supplement, og som qua tilskuddet fra Staten er i stand til at påtage sig en lang række af vigtige, men underskudsgivende opgaver.

Myndighederne kontrollerer ikke alle produkter, og derfor risikerer forbrugerne at købe varer, som ikke er, hvad producenterne giver indtryk af.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er overrasket over at blive fjernet fra finansloven med det, vi oplever som et pennestrøg. Ingen advarselslamper har blinket på forhånd, og der har ingen dialog været om, hvad Staten får for sine penge og dermed risikerer at miste ved at fjerne tilskuddet.

For Varefakta er det ikke udelukkende et spørgsmål om kroner og øre. 700.000 kroner er selvfølgelig mange penge, men selvsagt ikke en af de store poster på en finanslov. Signalværdien i, at Staten ønsker at værne om forbrugersikkerheden ved at understøtte uvildig systematisk kontrol, kan næppe overvurderes.

I en tid, hvor hver en krone vendes hos de offentlige myndigheder, er Varefakta garant for en ordentlig kontrol, som på én gang sparer offentlige ressourcer og samtidig giver tryghed for forbrugerne og for vores børn.

Derfor må vi appellere til, at politikerne genovervejer denne del af finanslovsforslaget.