Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad nu, hvis...

Maria Helleberg: Hvad nu, hvis en magtfuld person fra udlandet beslutter sig til, at man gerne vil have lidt sex inden frokost og rejsen hjem? Hvad nu, hvis han gør som så mange andre - ringer efter housekeeping og håber, at det er en køn og attraktiv ung dame (det er det ofte på luksushoteller)?

Maria Helleberg, forfatter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad nu, hvis hun indviljer i sex for penge, men akten går ud over, hvad der er aftalt, eller ud over, hvad hun er parat til? Hvad nu, hvis hun forsøger at stå af midt i akten, og det opfattes som snyd - som noget, hun ikke har ret til? Hvad nu, hvis hun bliver skræmt eller vred eller får kolde fødder? Hvad nu, hvis den magtfulde mand bliver vred, og spærrer hende inde på toilettet for at komme til ro og få situationen under kontrol? Hvad nu, hvis kvinden opfatter sig som voldtaget - trods tilsagnet? Hvad nu, hvis hun er involveret i pengevask - derfor kan man vel godt blive voldtaget? Hvad nu, hvis hun taler med en af sine bekendte om de penge, hun kan få, hvis hun vinder retssagen? Hvad nu, hvis...?

Og hvad, hvis den magtfulde mand havde gjort ’det rette’, ringet til security og havde ordnet situationen med undskyldning og (især) penge under bordet?

Nej, jeg har aldrig troet på nogen dom i sagen mod Dominique Strauss-Kahn.

Dertil skulle man have

1: en fuldkommen uskyldig kvinde som offer.

2: beviser i form af videooptagelser fra f. eks. hotelgangen.

3: verdens bedste anklager.

4: en soleklar situation.

På den ene side står en måske blakket karakter med modstridende udtalelser. Og nogle fysiske skader, der stærkt tyder på, at hun har været ude for et alvorligt overgreb. På den anden side står en af verdens mest magtfulde mænd.

Hvordan skulle der dog kunne etableres en retfærdig kontakt mellem disse to - den kontakt sker vel kun gennem prostitution eller forbrydelse. Eller gennem forholdet tjenestefolk - herskab.

Men jeg håber da, at sagen får en vis konsekvens - såvel for de magtfulde mennesker, der kunne tænkes at ringe efter housekeeping for at få ydelser, der ligger uden for, hvad man normalt forventer, som for de kvinder, der skal arbejde og forsøge at gøre karriere i miljøer, der er præget af sexistisk tænkning. Franske kvinders beretninger om chikane og ubehageligheder er jo ikke grebet ud af luften.