Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Henrik Dahl: Det er jo venstrefløjen, der står for de falske nyheder

»Der har ikke været større nedskæringer i den offentlige sektor, end hvad der svarer til nedgangen i bestanden af ferskvandsdelfiner i de mægtige floder i Jylland.«

Henrik Dahl Byline af Henrik Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magasinet The Federalist bragte forleden en spændende artikel om Donald Trump. I den hed det blandt andet, at han var et produkt af postmodernismen. Forstået på den måde, at det ironisk nok er postmodernismen, der har udbredt accepten af de grundsynspunkter, der er nødvendige for, at han kan opleves som acceptabel. Det vil i første omgang sige: At al sandhed og moral er relativ.

Når det er ironisk, at det er postmodernismen, der har byggemodnet det hjørne af virkeligheden, hvor Donald Trump kan vokse frem og trives godt, er det, fordi postmodernismen rent politisk hører til på venstrefløjen. På højrefløjen har man altid været skeptisk over for den relativisme og nihilisme, der er en del af postmodernismen. På venstrefløjen har man i vidt omfang taget den til sig.

Men det er ikke kun i forhold til opløsningen af et stabilt begreb om »sandhed«, at venstrefløjen har udført det pionerarbejde, der var nødvendigt for, at Trump ikke ville blive blankt afvist af en samlet offentlighed og en samlet presse.

Også i brugen af »alternative fakta« og »falske nyheder« er det i højeste grad venstrefløjen, der har vist vejen.

Hvis man skal sammenfatte et utal af venstreorienterede indlæg fra Folketingets talerstol i den periode, jeg har været medlem (siden juni 2015), så er Danmark et land, der er præget af ulighed, fattigdom, jobmæssig usikkerhed, voldsomme nedskæringer i den offentlige sektor, store skatte­lettelser, et rovgrisk, hensynsløst erhvervsliv og forbrugere, der retsløst er udleveret til kapital­ismens nåde og unåde.

At det skulle forholde sig sådan, er »fake news« og »alternative facts« på samme måde som Trumps gentagne påstande om, at hans indsættelse blev overvåget af det største antal mennesker i præsidentindsættelsernes historie eller hans talen-ned af forholdene i USA under indsættelsestalen (som er blevet splittet ad af et utal af fakta-tjekkere i USA).

Hvis man vil give et retvisende billede af forholdene i Danmark, er man som minimum nødt til at tage udgangspunkt i, at:

* Den relative fattigdom med 5,4 pct (i følge OECDs seneste opgørelse) er den næstlaveste i OECD.

* At Danmark ifølge samme kilde er det tredjemest lige land i OECD.

* At arbejdsløsheden i Danmark gennem længere tid har ligget på lidt over fire pct. (hvorfor der meldes om begyndende flaskehalsproblemer rundt om).

* At det samlede skattetryk (også ifølge OECD) er på omkring 50 pct., hvad der sender det helt i top blandt organisationens medlemmer.

* At der findes en tung regulering af al lovlig, økonomisk aktivitet i EU.

I Danmark er det ikke mere påtrængende at få implementeret en politik for bekæmpelse af ulig­hed og fattigdom, end det er at få elektrificeret fjerntliggende, isolerede bjerglandsbyer. Det er ikke vigtigere at få taget et livtag med arbejdsløsheden, end det er at redde bestanden af kæmpepandaer på Samsø. Der har ikke været større nedskæringer i den offentlige sektor, end hvad der svarer til nedgangen i bestanden af ferskvandsdelfiner i de mægtige floder i Jylland.

Med andre ord: Det er fup og »fake news« at hævde, at vi er konfronteret med enorme, sociale pro­blemer, der kræver øjeblikkelig handlen. Og det er temmelig besynderligt, at de selvudnævnte, danske kvalitetsmedier ikke oftere udstiller de mængder af alternative fakta og tvivlsomme ny­heder, der på daglig basis udgår fra venstrefløjen.

  • Henrik Dahl er sociolog, forfatter og MF (LA).