Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Det er nu, det er svært at være finansminister

»Socialdemokratiet er desværre ved at skrue sig ind i den samme destruktive rolle som tidligere.«

Danmarks finansminister Kristian Jensen fotograferet på sit kontor. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Den økonomiske lære af 00erne er næsten så banal, som den kan blive: Efter sommer kommer vinter, efter de gode år kommer de magre, og højkonjunktur følges af lavkonjunktur. Men under det lange økonomiske opsving var det, som om alle havde glemt det og ufortrødent bare fortsatte ud af den samme glade ubekymrede sti. Vi kunne købe hele verden, hvis det fortsatte, Stein Bagger kunne optage gigantiske lån i ting, der ikke eksisterede, og økonomernes lærebøger burde skrives om, som den daværende statsminister formulerede det.

I et interview med BT indrømmer finansminister Kristian Jensen (V) nu, at økonomien kogte over, mens hans tidligere partiformand Anders Fogh Rasmussen var statsminister. Og, tilføjer den ansvarlige for rigets finanser: »Det kommer ikke til at ske på min vagt.« Fejlene fra dengang vil ikke blive gentaget. Et godt og vel timet budskab, som man kun kan håbe på, at han også er i stand til at holde.

Overophedningen i 00erne medførte store lønstigninger på grund af mangel på arbejdskraft, kommunerne overskred deres budgetter år for år, boligpriserne steg til himmels, og en hidtil uset boble blev blæst op. Og da det hele bristede, og finanskrisen satte ind, landede dansk økonomi betydeligt hårdere end andre lande omkring os. Huspriserne dykkede, og over 100.000 arbejdspladser gik tabt. Som Kristian Jensen erkender i dag, var de tiltag, man gennemførte dengang før krisen, slet ikke tilstrækkelige, og den rettidige omhu, som man kan forvente af politikerne, blev ikke udvist.

Men pilen peger i flere retninger. Nok havde den daværende regering og statsminister Anders Fogh Rasmussen ansvaret, men både Dansk Folkeparti og ikke mindst Socialdemokratiet og venstrefløjen kæmpede imod reformer og alt, hvad der havde med stramninger af offentlige udgifter at gøre. Oppositionen opførte sig endnu mere økonomisk uansvarligt end regeringen. Og man kan frygte, at historien er ved at gentage sig. Kristian Jensen kan love nok så højt og helligt, at økonomien ikke koger over på hans vagt, men hvis ikke han har et flertal bag sig, er der en risiko for at ende i samme situation som i 00erne.

Selv om styrken i opsvinget er svagere end før finanskrisen, viser der sig nogle af de samme faresignaler. Hurtigt voksende boligpriser, flaskehalse på arbejdsmarkedet og stigende renter i horisonten. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet modsætter sig højere pensionsalder og de reformer, der skal gøre dansk økonomi mere robust. Ifølge den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen er der ikke mere at kommer efter. Når det gælder om at udvide arbejdsstyrken er »missionen fuldført«, sagde han til Berlingske i sidste uge. Socialdemokratiet er desværre ved at skrue sig ind i den samme destruktive rolle som tidligere.

Det er, når det går godt med økonomien med overskud og balance i fremskrivningerne, at det er allersværest at overbevise vælgerne og oppositionen om, at det er vigtigt at holde igen. Alle vil gerne have mere til kultur, uddannelser, sygehuse, skoler, børnehaver og ældrepleje. Men når opsvinget er i gang, skal det drives af den private økonomi – virksomhedernes investeringer og det private forbrug. Hvis ikke Kristian Jensen og et flertal i Folketinget er i stand til at holde de offentlige budgetter i et stramt greb, vil man se tilbage på hans vagt på samme måde som Foghs.