Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Behov for ekstra tilskud til tandpleje

Susanne Andersen: Brugerbetaling

Susanne Andersen - Formand Tandlægeforeningen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen fornuftige begrundelser for, at det koster penge at få behandlet tænderne, mens andre ydelser inden for sundhedsvæsenet er gratis. Det skriver regionspolitikerne Christian Wedell-Neergaard og Knud Munksgaard i Berlingske Tidende 22. juni.

Selv om der kun er historiske grunde til brugerbetalingen inden for voksentandplejen, mener vi i Tandlægeforeningen, at et vist element af brugerbetaling er sund fornuft. Det skyldes, at:

  • Brugerbetaling er adfærdsregulerende og får den enkelte patient til at passe bedre på sine tænder og dermed tage medansvar for egen tandsundhed.
  • Brugerbetaling skaber større prisgennemsigtighed, idet man som patient umiddelbart kan se, hvilke ydelser der gives, og hvad man betaler for.
  • Brugerbetaling skaber konkurrence mellem tandlægerne, og den øger dermed kvaliteten inden for tandplejen.

Brugerbetalingen inden for voksentandplejen har imidlertid siden 1980 vokset sig så stor, at det er blevet et problem for befolkningens tandsundhed. Der er mange patientgrupper, der uforskyldt har så stort et behov for tandbehandling, at de i mange tilfælde ikke er i stand til at betale regningen for en tidssvarende behandling.

Disse patientgrupper bør have tilført et øget offentligt tilskud. Og det kan ikke findes ved omfordeling af de nuværende tilskudsmidler til tandpleje, men alene ved tilførsel af yderligere offentlige midler.

Et øget offentligt tilskud til særligt udsatte patientgrupper bør være bestemt af patientens diagnose og bør være uafhængigt af patientens alder og privatøkonomiske forhold.

Blandt de særligt udsatte patientgrupper er eksempelvis patienter med dårlig tandsundhed som følge af sjældne sygdomme og handicap, patienter med behov for erstatning af tandtab som følge af aggressiv paradentose, patienter med spiseforstyrrelser, visse diabetespatienter samt patienter, der på grund af medicin har nedsat spytproduktion.

Derudover er der økonomisk og socialt udsatte befolkningsgrupper, som har svært ved at få privatøkonomien til at hænge sammen, når tandlægeregningen skal betales.

Det er på høje tid, at vore folkevalgte politikere tager diskussionen om brugerbetaling alvorligt. Det må være rimeligt, at der kan ydes tidssvarende tandbehandling til alle - og ikke kun til dem, der har råd.