Uortodoks topchef vil sætte computer til at hyre og fyre

Hedgefonden Bridgewater arbejder lige nu på at udvikle et ledelsessystem, der skal automatisere virksomhedens ledelse. Hedgefonden er i forvejen kendt for sine uortodokse ledelsesmetoder.

Stifteren af hedgefonden Bridgewater, Ray Dalio, her fotografret i forbindelse med en session på World Economic Forum (WEF) i Davos januar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: RUBEN SPRICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en afkrog af verdens største hedgefond, Bridgewater, sidder softwareudviklere lige nu og arbejder på et tophemmeligt IT-projekt, der - når man læser beskrivelsen fra folk tæt på - får én til at spære øjnene op og samtidig mærke en smule koldsved pible frem på ryggen.

Projektet er sat i gang af Ray Dalio, Bridgewaters uortodokse stifter. Han har selv betegnet projektet som »The Book of Future«, og formålet er intet mindre end at automatisere virksomhedens ledelse og - ultimativt - skabe en virksomhed, der kan køre videre uden stifteren selv.

Som en ansat tæt på projektet har sagt, så går projektet ud på »at forsøge at gøre Rays hjerne til en computer.«

Det er finansavisen Wall Street Journal, der via anonyme kilder tæt på projektet er kommet tættere på planerne om IT-systemet PriOS i Bridgewater.

Fonden er i forvejen kendt for sine noget særprægede ledelsesmetoder. Eksempelvis bliver alle møder optaget. De ansatte forventes at kritisere hinanden. Og hver enkelt medarbejder får udstillet sine svagheder og personlige præstationer overvejes nøje - ikke mindst af stifteren Ray Dalio selv.

Visionen med det nye IT-system er, at det skal spytte de beslutninger ud, som tidligere krævede en del tankevirksomhed hos den enkelte medarbejder og chef.

Medarbejderne vil f.eks. få besked om, hvad de rent praktisk skal gøre i løbet af en dag helt ned til anvisninger om, hvilke telefonopkald de skal foretage i løbet af dagen. Maskinen vil også give lederne besked på, hvilke ansatte der skal hyres ud fra et givent scenario. Og - ikke mindst - laver lister over, hvem af de nuværende medarbejdere, der bør fyres.

I løbet af fem år skal tre ud af fire ledelsesbeslutningerne klares af PriOs, lyder visionen. Rollen for de resterende personer i virksomheden vil således ikke være at træffe individuelle beslutninger, men at designe nye kriterier for, hvilke beslutninger der skal træffes og gribe ind, hvis noget går galt.

På mange måder er det slet ikke overraskende, at initiativet til det nye computersystem kommer fra netop Ray Dalio. Siden han stiftede hedgefonden i 1975, har den været kendt for sine noget selvudviklede ledelsesmetoder, der i hvert fald ligger fjernt fra almen ledelsespraksis.

Reglerne for medarbejderne er eksempelvis beskrevet i et 123-siders manifest under titlen »Principles«. Alle ansatte forventes at kende principperne i detaljer og følge dem. De er baseret på input fra Dalio, der bl.a. går mod strømmen med sine budskaber: »Lad være med at vælge dine kampe. Kæmp dem alle«.

Således er virksomheden heller ikke egnet for alle. En femtedel af nyansatte medarbejder forlader firmaet hvert år, og medarbejdere ses ofte grædende på toiletterne, fortæller en række nuværende og tidligere ansatte til Wall Street Journal.

Bridgewater har lige siden begyndelsen arbejdet med raffineret teknologi, og det er derfor ligger det heller ikke fjernt for hedgefonden at kaste sig ud i at udvikle en nye form for kunstig intelligens, der skal overtage ledelsesopgaver.

Ray Dalios princip har altid været, at verdensøkonomien »i virkeligheden kun er en milliard ting, der arbejder sammen.«, og årtier før computerstyret handel på aktiemarkederne blev mainstream, begyndte Bridgewater at spore relationer mellem 100 millioner datapunkter på alt lige fra renter til forbrug og skabe investeringsalgoritmer. Fonden har længe forudsagt op og nedture på markederne, og bryster sig bl.a. af, at den allerede i 2006 så en lurende finansiel krise.

Stifteren Dalio mener i øvrigt også, at mennesker arbejder som maskiner, men at problemet er, at mennesker bliver følelsesmæssigt forstyrret, og at det forhindrer dem i at opnå deres fulde potentiale. Det kan løses med en systematisk praksis, mener han.

Bridgewater administrerer i dag 160 milliarder dollars og overskuddet har ifølge analysevirksomheden LCH Investment været dobbelt så stort som den nærmeste rival.