Skattefuskende modegiganter

Domenico Dolce og Stefano Gabbana er blevet idømt 20 måneders betinget fængsel og en bøde på en halv million euro for skattefusk.

Når de to italienske designere Stefano Gabbana (tv.) og Domenico Dolce arrangerer modeshow, foregår det som regel med pomp og pragt. De har været fremtrædende på den internationale modescene, men nu er de indhentet af en større skattebøde og har fået ridser i lakken. Foto: Filippo Monteforte/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt de fleste kender det store italienske modehus Dolce & Gabbana. Både for deres dyre designertøj, men også for deres boxershorts, ure og parfumer. Nu er de to stiftere, Domenico Dolce og Stefano Gabbana, blevet dømt for skattesvindel.

De to modeskabere solgte i 2004 deres to hovedbrand til holdingfirmaet Gado i Luxemborg. Det er dog dem selv, der ejer Gado. På den måde skjulte Domenico Dolce og Stefano Gabbana mange millioner euro for det italienske skattevæsen.

Designerduoen er blevet idømt 20 måneders betinget fængsel og en bøde til det italienske skattevæsen på en halv million euro. Det forventes, at Domenico Dolce og Stefano Gabbanas advokat vil appellere dommen.

Det er dog ikke første gang, de to modeskabere får kontroversiel omtale i branchen. I 2007 måtte de tage en reklame af markedet, fordi den viste en kvinde, der blev holdt fast mod jorden i sine håndled af en mand, mens tre andre mænd kiggede på. Kritikken gik på, at det lignede en gruppevoldtægt, og at det på ingen måde fremmede det produkt, reklamen skulle sælge.

Domenico Dolce begyndte efter sigende allerede som seksårig at sy og designe sit eget tøj. Interessen for mode kom helt naturligt, for hans far var skrædder. Han studerede mode, da han var ung og arbejdede i familiens lille tøjfabrik på Sicilien, mens han voksede op.

Stefano Gabbana havde dog aldrig regnet med, at han skulle arbejde i modebranchen, da han var barn. Han interesserede sig slet ikke for mode, før han var 15 år gammel. Han læste grafisk design på universitetet, fordi han gerne ville arbejde i reklamebranchen, hvor han arbejdede i kort tid, indtil han indså, at det ikke var hans passion. Herefter skiftede han til modebranchen.

I 1980 ringede Domenico Dolce til det modehus i Milano, hvor Stefano Gabbana på daværende tidspunkt var ansat i, for at høre om mulighederne for en ansættelse. Stefano Gabbana tog telefonen, og Domenico Dolce fik jobbet.

To år senere startede desineraspiranterne den virksomhed, der senere blev til gigantmodehuset Dolce & Gabbana. Den første kollektion fra designerduoen blev vist i Milano i oktober 1985 under Milano Fashion Week. På daværende tidspunkt havde de ikke råd til at betale modeller, så de måtte finde hjælp hos deres venner. Samtidig brugte de sengelinned som tæppe til scenen.

Salget af den første kollektion var dog så skuffende, at Stefano Gabbana aflyste materialebestillingen til næste kollektion. Han fik det dog ikke gjort i tide, og materialerne var ankommet, da parret vendte tilbage til Milano efter at have besøgt Domenico Dolces familie på Sicilien i julen. Heldigvis havde familien Dolce tilbudt at betale for materialerne i mellemtiden. Deres anden kollektion var klar i løbet af 1986, og de åbnede deres første egen butik samme år.

De har flere gange udtalt, at de har forskellig smag. Nogle gange er et stykke tøj mere Dolce end Gabbana – andre gange er det omvendt. Der er dog altid en eller anden form for enighed bag.

Mærket fik dog først for alvor opmærksomhed, da Madonna begyndte at bære det. Madonna er en af duoens største fan, og de to modeskabere er ligeledes store Madonna-fan. Der er meget få stjerner, som Dolce & Gabbana designer tøj til, men de smider alt, hvad de har i hænderne for Madonna. I 1993 skabte Dolce & Gabbana 1.500 kostumer til Madonnas verdensturne »The Girlie Show«. De forventede at få opmærksomhed og anerkendelse i modeverdenen på baggrund af denne kæmpeopgave. Opmærksomheden blev dog endnu større end forventet.

Siden har mange verdensstjerner båret de to designeres tøj. Blandt andre Bryan Ferry, Beyonce, Brad Pitt og Victoria Beckham.

Det blev offentligt kendt i år 2000, at Domenico Dolce og Stefano Gabbana også dannede par privat. De havde dog på daværende tidspunkt dannet par siden 1985. De brød dog forholdet i 2008, men meddelte, at det kun var et personligt brud, de ville stadig fortsætte som forretningspartnere. Efter bruddet udtalte Domenico Dolce nemlig, at de »stadig er sammen professionelt. Vi arbejder fantastisk godt sammen, og vi forstår hinanden rigtig godt. Vi har et stærkt kærlighedsbånd, som binder os sammen«.

De flyttede senere fra deres fælles kæmpevilla og ind i separate lejligheder.