Sådan afslører du en CV-fusker

Lånte fjer. Så kom der endnu en sag, hvor en person sandsynligvis har løjet om sin uddannelse, baggrund og erfaring og derfor skaffet sig et job, som vedkommende ikke burde have haft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er desværre et faktum, at enkelte mennesker er villige til at lyve for at stille sig i et bedre lys overfor potentielle arbejdsgivere. Journalister har i den forløbne uge beskæftiget sig en del med det faktum, at jobansøgere kan finde på at skrive ansøgninger med ukorrekte oplysninger. Ansøgninger, hvor de opgiver at have en uddannelse, de ikke har. Eller skriver, at de har arbejdet steder, hvor de ikke har været ansat, eller at de ikke nævner steder, hvor de faktisk har arbejdet (måske fordi de kun var ansat i kort tid eller forlod på en lidt uheldig måde).

Efter snart 22 år i branchen, læsning af et utal af CVer, indledende interview af et hav af personer og dybdeinterview af måske 5.000 mennesker må jeg desværre sige, at ja, det sker! Journalisterne har prøvet at få sat et tal på, og det har været nævnt, at 1 ud af 10 snyder. Det er svært at sige, om det er det korrekte tal, for det kræver jo, at man går i dybden med samtlige ansøgninger, man modtager, og det er ikke muligt. Om det lige er 1,2 eller 3 eller et andet antal er altså svært at vurdere. Det vigtige er, at der desværre er folk, der kan finde på at lyve og bedrage for at stille sig i et bedre lys overfor andre.

Det må man naturligvis forholde sig til. Sund skepsis Og hvordan gør man så det ? Generelt skal man nok udvise en sund skepsis overfor de oplysninger, man bliver præsenteret for. De fleste af os vil helst være sådan over for andre, at vi tror på det folk siger og ikke altid sår tvivl om svar og oplysninger. Men når det drejer sig om at ansætte mennesker, så kan det koste dyrt, må jeg tørt konstatere.

Generelt bør man gå CVet igennem ganske detaljeret og få oplyst eller bekræftet start og slutdatoer på de forskellige ansættelser. Et af de lidt vanskelige forhold er, at man må blive ved med at stille sine spørgsmål, indtil man vurderer, man har fået dækkende svar. Det kræver en vis kontant ublufærdighed at stille spørgsmål, der af modtageren kan opfattes ubehagelige, fordi spørgeren sår tvivl ved de oplysninger, der er givet. Men sådan må det være. Spørgeteknik og vedholdenhed er meget vigtigt.

Tror du ikke på mig? Jeg har flere gange oplevet, at kandidater bliver stødt, når jeg spørger, om jeg må se deres eksamensbevis. »Tror du ikke på mig? Kan det virkelig være rigtigt, at jeg skal fremlægge det?« Og jo, »jeg tror på dig«, men det er rart at få det verificeret. Eksamensbeviser kan naturligvis være forfalskede, så hvis man er tvivl, bør man ringe til uddannelsesinstitutionen og bede om verificering. Det er lidt sværere, når det drejer sig om udenlandske institutioner, men det kan stadig lade sig gøre. Det kræver bare en lidt større indsats.

Kan en skriftlig anbefaling erstatte en mundtlig reference? Det synes jeg ikke. For det første giver den skriftlige anbefaling i sagens natur ikke mulighed for at besvare spørgsmål, som vi ønsker belyst, og for det andet, så giver den mundtlige referencetagning bedre mulighed for at få en nuanceret bekræftelse af centrale oplysninger.

Ingen helgardering Kan man gardere sig mod alt? Kan jeg garantere, at jeg eller en anden i Mercuri Urval aldrig er blevet snydt? At jeg aldrig bliver det i fremtiden? Nej, det kan vi ikke, men hvis vi stiller de rigtige spørgsmål og bliver ved, tjekker det, man skal gøre, og ikke hopper over, hvor gærdet er lavest, så giver man sig selv det bedste udgangspunkt for sine vurderinger og anbefalinger. Men det kommer til at ske igen, at vi hører om sager, som den vi har hørt om i pressen den seneste uge.

Til sidst synes jeg, at det er værd at fremhæve og huske på, at hvis der er 1 ud af 10, der lyver, så er der altså 9 ud af 10, der opfører sig ordentligt og redeligt.

Se web-TV: Sådan kommer du godt over en fyring