Nyt forslag: Lad en uddannelsesfond løse manglen på praktikpladser

En restauratør fra Fyn er dødtræt af, at små restauranter uddanner kokke, som de store arbejdsgivere i branchen snupper, når de er grydeklare. Han foreslår, at uddannelsen af fremtidens arbejdskraft gøres til et fælles ansvar gennem en uddannelsesfond, som alle arbejdsgivere bidrager ligeligt til. Elever og eksperter er begejstrede for ideen, men arbejdsmarkedets parter siger nej.

Projektleder Michael Albrechtsen fra MT Højgaard (til højre) kigger især på de unges vilje til at lære, når han tager lærlinge ind. »Hvis de unge møder op med en ansøgning og er iført arbejdstøj klokken syv om morgenen, vil jeg næsten garantere, at de får en praktikplads. Men hvis de kommer sent om eftermiddagen i almindeligt tøj, er det mere tvivlsomt,« siger han. Her er projektlederen fotograferet sammen med lærlingene Christopher Reich (til venstre) og Semih Gökce Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lav en uddannelsesfond i stil med barselsfonden, så alle arbejdsgivere kommer til at betale for uddannelsen af fremtidens faglærte.

Forslaget kommer fra restauratør Henrik Green, som er bestyrelsesmedlem i organisationen Small Danish Hotels. Og det får opbakning fra både eksperter og elever på erhvervsskolerne, skriver Ugebrevet A4.

»Der er dem, der tror, man tjener på at have lærlinge. Det er forkert. Man sætter til på det. Og den tilsætning er ved at være for stor,« siger Henrik Green.

Derfor har han udtænkt ideen om uddannelsesfonden, som i det mindste vil gøre det økonomisk holdbart for de mindre arbejdsgivere at tage lærlinge, skriver Ugebrevet A4.

I øjeblikket er det en økonomisk byrde for det mindretal af primært små og mellemstore virksomheder, der påtager sig at ansætte lærlinge. Den arbejdsdeling bliver ikke ved med at gå, og så vil den i forvejen katastrofale praktikpladsmangel for alvor eksplodere, mener Henrik Green.

Mie Dahlskov Pihl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), har lavet talrige undersøgelser af praktikpladsmanglen. Hun ved, at det kun er hver fjerde danske virksomhed, der påtager sig et uddannelsesansvar og ansætter lærlinge. Hun ved også, at det især er de store virksomheder, der ikke lukker lærlinge ind.

Derfor kan hun sagtens forstå Henrik Green og bakker hans forslag op. Det svarer meget til, hvad hun selv slår på tromme for, når hun er ude og præsentere sine tal: At arbejdsgiverne inden for et område skillinger sammen for at være sikre på, at der er mestre, som har økonomi til at tage lærlingene.

»Hvis jeg var det mindretal, der stod for at uddanne morgendagens arbejdsstyrke, ville jeg også synes, at den nuværende arbejdsdeling er hamrende uretfærdig, og at mine arbejdsgiverkolleger burde tage del i opgaven. Hvis ikke ved at uddanne, så ved at betale. Så jeg synes, det lyder som et sympatisk forslag,« siger Mie Dahlskov Pihl til Ugebrevet A4.

Også formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Mie Hovmark, støtter ideen.

»En fond, som alle virksomheder betaler til, og som så giver penge til virksomheder med elever, kunne være en løsning. Vi hører jo, at mange virksomheder er vældig bekymrede for, om de kan få tilstrækkelig arbejdskraft i fremtiden, men ikke selv har lyst til at uddanne den. Det er da problematisk, når vi nu ved, at der bliver brug for flere faglærte, end der bliver uddannet,« siger Mie Hovmark.

Hverken i DA eller LO er der imidlertid opbakning til forslaget. Både lønmodtagere og arbejdsgivere henviser til, at der i forvejen eksisterer en ordning, der kompenserer virksomhederne i de perioder, hvor deres elever sidder på skolebænken.