Arbejdsløse smede dumper virksomhedspraktik

Jobcentrene sender ofte ledige i praktik i virksomheder. Men arbejdsløse smede og andre metalarbejdere giver i en ny undersøgelse bundkarakter til virksomhedspraktik.

I undersøgelsen siger kun 25 ud af 93 metalarbejdere, at virksomhedspraktik har bragt dem tættere på et nyt arbejde. Undersøgelsen er udført af Dansk Metal blandt smede, mekanikere og andre metalarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af ledige står hver dag tidligt op for at komme i praktik på en virksomhed. Deres håb er, at praktikken giver dem bedre kort på hånden. Men sådan går det langt fra altid. Kun hver fjerde angiver i en ny undersøgelse, at praktikken bringer dem tættere på at komme i arbejde. Alligevel fyrer regeringen nu yderligere op under ordningen med virksomhedspraktik.

Det skriver Ugebrevet A4.

I undersøgelsen siger kun 25 ud af 93 metalarbejdere, at virksomhedspraktik har bragt dem tættere på et nyt arbejde. Undersøgelsen er udført af Dansk Metal blandt smede, mekanikere og andre metalarbejdere.

En af dem, der med egne ord »absolut ikke fik noget ud af virksomhedspraktik«, er Flemming B. Madsen. Han er klejnsmed og var i praktik nogle uger hos en forhandler af campingvogne i Randers.

»Jeg lavede pedelarbejde og vaskede campingvogne. Det var noget, jeg godt kunne i forvejen, så det lærte jeg ikke noget nyt af. Da det mest af alt var sæsonarbejde, var der ingen udsigt til arbejde efter praktikken,« fortæller Flemming B. Madsen til Ugebrevet A4.

Der er flere årsager til, at tommelfingeren vender nedad hos mange af de metalarbejdere, der har været i praktik i en virksomhed. Det vurderer Torben Poulsen, som er leder af Dansk Metals a-kasse. Han peger på især tre forhold, nemlig at indholdet af praktikken er for dårlig, at jobcentrene har for travlt med at få ledige aktiveret på den billigste facon, og at virksomhedspraktik oprindeligt var tiltænkt ledige, der havde svært ved for eksempel at komme op om morgenen og indgå i fællesskabet på en arbejdsplads. Men det har alle Dansk Metals medlemmer erfaring med, så praktikken gør ingen forskel for dem.

I undersøgelsen siger kun 35 ud af 93 metalarbejdere, at de fik relevant joberfaring ud af praktikken, som typisk varer cirka en måned.

»En relativt stor del af vores medlemmer udfører arbejdsopgaver, som de i forvejen har kvalifikationerne til. Så er det klart, de ikke synes, de lærer noget i praktik,« forklarer Torben Poulsen til Ugebrevet A4.