Ny tendens: Arbejdsgiverne jagter den perfekte medarbejdersøvn

Flere og flere virksomheder sætter fokus på ansattes søvn. Fagfolk vurderer, at søvn bliver det nye sort inden for sundhed.

Flere og flere virksomheder sætter fokus på ansattes søvn. Fagfolk vurderer, at søvn bliver det nye sort inden for sundhed.  Fold sammen
Læs mere

Arbejdsgiverne har opdaget, hvor stor betydning god søvn har for medarbejdernes velbefindende og effektivitet. Søvn bliver af virksomheder, forsikringsselskaber og fagpersoner udpeget som »det nye sort inden for sundhed.« Det skriver Ugebrevet A4.

Dong Energy, konsulentvirksomheden Marsh, Novo Nordisk, Topdanmark, PFA Pension og HF i Kolding er blot et udpluk af de arbejdspladser, der har sat fokus på søvn. Også kommuner har haft søvn-forløb. Senest har Vejen tilbudt søvn-hjælp til sygedagpengemodtagere.

En af de private frontløbere er Dong Energy, der har fået meget omtale af deres interesse for medarbejdernes søvn, søvn-app og søvncafeer. Nu vil man gerne være klogere på særlige medarbejdergrupper, fortæller HR-chef i Dong Energy, Hanne Blume.

»Vi har lavet et studie med en søvnforsker og undersøgt søvn i forskellige medarbejdergrupper. Det er interessant at se, hvad for eksempel skifteholdsarbejde betyder for søvnen. Vi kan ikke fjerne det, men måske indrette os, så medarbejderne sover bedre,« siger Hanne Blume til Ugebrevet A4.

I forsikringsverdenen er søvnbehandling blevet en del af mange sundhedsforsikringer. Hos Topdanmark tilbyder man virksomhedskunder, at deres medarbejdere kan få hele paletten af udredning og behandling. Internt på arbejdspladsen er Topdanmark i gang med et søvn-forløb for medarbejderne, der får deres søvn screenet.

»De medarbejdere, der konstaterer, de har udfordringer på søvnområdet, kan - hvis de ønsker det - få hjælp til behandling. Næsten 20 procent har haft brug for hjælp, mest terapeutisk hjælp til at komme ud af mangeårige dårlige søvnvaner, men enkelte har også fysiologiske/medicinske søvnproblemer, som udredes i søvnlaboratorium,« siger sundhedschef i Topdanmark Pia Bay til Ugebrevet A4.

Det er ikke så mærkeligt, at søvn er et sydende varmt sundhedsemne. Arbejdende danskere sover mindre end andre, og sover man for lidt, kan det have store konsekvenser.

»Din koncentration, hukommelse, læring og reaktionsevne nedsættes kraftigt. De negative følelser får forrang, dine sociale kompetencer eroderer, og din impulsstyring bliver dårlig,« siger søvnspecialist Mikael Rasmussen til Ugebrevet A4.

På den længere bane er søvnbesvær voldsomt belastende for hjerne, krop og organisme og kan forbindes med livsstilssygdomme som diabetes 2, hjerte-kar-problemer, for højt blodtryk, depression og så videre.

Så vi bør vel alle glæde os over, at arbejdsgiverne er omsorgsfulde og vil hjælpe os til god søvn? Ikke ukritisk, mener lektor på CBS, Anders Rastrup Kristensen, der blandt andet forsker i balance mellem arbejds- og familieliv.

»Først havde vi rygestop-kurserne, så kantinemaden, der ikke måtte være fed, så kom motionsklubberne, så yoga og mindfulness, nu kommer så søvn. Men her bevæger vi os altså ind i noget af det mest private, vi har,« siger Anders Rastrup Kristensen til Ugebrevet A4.