Løb og vrede kan være en giftig cocktail

Det er en dårlig idé at afreagere med hård fysisk træning, når man er vred.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En løbetur med fuld fart på lyder måske som den perfekte måde at afreagere på, hvis man har behov for at komme af med sine aggressioner.

Luft og motion er da bestemt også gode sager, men er vi følelsesmæssigt oprevet over noget, når vi dyrker hård fysisk motion, så kan det være lige lovlig hård kost for hjertet.

Det viser det internationale forskningsprojekt The Interheart Study, som bygger på data fra næsten 12.500 mænd og kvinder fra 52 lande. Det skriver The New York Times.

Interheart-studiet bekræfter dermed, hvad andre, mindre studier tidligere har indikeret, siger Christian Have Dall, som forsker i hjerte-kar-sygdomme og fysisk aktivitet på Bispebjerg Hospital.

Når vreden flytter med ind i fitnesslokalet, øges risikoen for at få en blodprop i hjertet hos personer, der i forvejen er disponeret for en blodprop i hjertet.

- At være i en følelsesmæssig oprevet tilstand er hårdt for kroppen, og i denne tilstand tyder det på, at kroppen ikke skal presses yderligere med eksempelvis hård fysisk træning, forklarer Christian Have Dall.

Studiet er foretaget på personer, der netop har haft en blodprop i hjertet. De er blevet spurgt til omstændighederne i timen op til blodproppen.

Forskerne foretog også en almen lægeundersøgelse og medtog deltagernes sygdomshistorik i undersøgelsen.

Resultaterne viser, at de to faktorer hver for sig øger risikoen for en blodprop, og at kombinationen af de to faktorer giver en tre gange så høj risiko for personer, som er disponeret for en blodprop, sammenlignet med personens risiko dagen før.

Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal afholde sig fra fysisk træning - heller ikke selv om man har en risiko for at få en blodprop.

- Det centrale budskab er forsat, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at få en blodprop i hjertet betydeligt. Men når man er disponeret for blodprop i hjertet, og samtidig er følelsesmæssigt oprevet, bør man undgå at presse kroppen til det yderste, råder Christian Have Dall.

Budskabet er altså ikke, at man bør afholde sig fra fysisk træning - heller ikke selv om man har en eller flere risikofaktorer, men at man skal overveje kadencen, hvis man er følelsesmæssigt oprevet, siger læge Andrew Smyth ved Population Health Research Institute til The New York Times.

- Hold dig inden for dine normale grænser. Du skal ikke lige pludselig løbe dobbelt så langt eller dobbelt så hurtigt, som du plejer, råder Andrew Smyth.