Lagarde lover fortsat blod, sved og tårer

Den 57-årige IMF-chef Christine Lagarde opfordrer resten af verdenssamfundet til at smøge ærmerne op i kampen for en bedre verdensøkonomi. For selv om vi har undgået et sammenbrud, er problemerne langt fra slut.

Foto: ERIC PIERMONT

Er kvinders blide moderinstinkt årsagen til, at så få af dem kommer til tops i en verden domineret af rå magt og realpolitik?

Det spørgsmål har været diskuteret mere eller mindre siden tidernes morgen, men skeler man til den 57-årige chef for IMF, Christine Lagarde, må svaret umiddelbart være et nej. Hun er i disse dage til topmøde i Davos for at tale til forsamlingen af verdens økonomiske og politiske ledere og har ifølge Financial Times et budskab med, som umiddelbart hverken er blidt eller udpræget moderligt.

Verdens ledere skal i gang med det hårde arbejde for at få økonomien på fode igen. Det er ikke tid til at slappe af, selv om det værste uvejr er overstået. Tværtimod nu begynder oprydningen for alvor, og vil de vestlige lande bevare deres magt, må de fortsætte arbejdet med at reformere deres samfund.

Den tidligere franske finansminister overtog posten som chef for IMF for snart halvandet år siden. Christine Lagarde, der blandt andet er kendt for udtalelser som »det er aldrig godt med for meget testosteron i ét lokale«, skulle pudsigt nok afløse sin landsmand Dominique Strauss-Kahn, efter han angiveligt havde ladet sig styre lidt for meget af sine drifter. Men selv om andelen af kvindelige gæster i Davos kun udgør 17 procent, er der næppe risiko for, at Lagarde vil lade sig tryne af sine mandlige kolleger, hvis testosteronproduktionen skulle vise sig pludselig at løbe løbsk.

Hårdtarbejdende fra start

Som eneste datter i en fransk familie med fire børn har den korthårede kvinde med den ofte solbrændte teint nemlig været vant til at skulle bevise sit værd siden barnsben og lært, at det kræver hårdt arbejde at komme til tops.

Uanset om der var tale om skole eller fritidsaktiviteter som svømning knoklede den unge Lagarde sig hele vejen til succes. Det gav pote. Hun formåede at tage både en kandidatgrad i statskundskab og én i jura, og undervejs var hun også et smut i USA for at arbejde for politikeren William Cohen. Et ophold, der efterfølgende gjorde hendes i stand til at bestride et job i det internationale advokatfirma Baker and McKenzie, hvor hun senere endte som global chef for hele virksomheden. Samtidig med at hun i øvrigt også lige nåede at få to børn og blive gift.

Det var måske derfor heller ikke så overraskende, at hun blev headhuntet som handelsminister af Domonique Villepin, den tidligere franske premierminister, i 2005. Hun fortsatte det politiske arbejde og blev senere finansminister under Francois Fillon som den første kvinde nogensinde i Frankrig.

Kontroverser

Christine Lagarde er flere gange blevet rost til skyerne for sine evner, blandt andet af tidligere præsident Chirac og af EU-Kommissionens formand Barosso. Forbes har udråbt hende til den ottende mest magtfulde kvinde i verden, og også uden for den politiske sfære får hun opmærksomhed for eksempel i diverse dameblade som Vogue.

Helt fejlfri er hun dog ikke. I 2010 svarede hun råt for usødet i et interview, at grækerne måtte tage sig sammen og holde op med at klynke over krisen, som jo først og fremmest skyldtes deres egne skatteunddragere. Efter en storm af vrede meddelelser måtte Lagarde moderere sine udtalelser.

Det synes dog at være glemt på Davos, hvor verdens ledere altså spændt venter på at høre, hvordan hun ser på verdensøkonomiens sundhedstilstand.

Privat bor hun i Normandiet med sin mand nummer to og ynder blandt andet at dyrke roser i fritiden.