Lad ironien blive hjemme

San Francisco er afslappet, så her er jakkesættet ikke afgørende. Interview med Henrik Jeberg fra VL 114 - San Francisco.

Henrik Jeebergs VL-gruppe er vigtig for ham, da den giver ham et frirum til at drøfte problemstillinger på modersmålet og få gode råd af andre danske erhvervsledere, der måske har været gennem de samme udfordringer. Foto: David Høgsholt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er den største forskel på at drive virksomhed her og hjemme i Danmark

Medarbejdere har meget lavere loyalitet overfor arbejdspladsen. Der er ikke den samme tilknytning til arbejdspladsen, som vi kender det fra Danmark. Det er en konsekvens af, at virksomheder ikke giver særlig meget tryghed i ansættelsen. Hvis en medarbejder har været ansat i lang tid, kan der være en måneds opsigelse. Kun topcheferne på de allerøverste niveauer kan få opsigelsesvarsler på, hvad vi normalt kender i Danmark. De fleste medarbejdere her har ingen opsigelse.

Hvad er den mest almindelige bommert for danske erhvervsfolk dér, hvor du er.

Den største fejl er, at danskere ofte tror, at folk her morer sig over de samme ting. Ironien kan man lægge på hylden, og vitser om minoriteter og den slags går slet ikke herovre. Det er fint nok at more sig, men det skal altid være i den lette ende. Der er mange danskere, der er kommet galt afsted. I bedste fald bliver folk forlegne. I værste fald stærkt fornærmede. Det går ikke med de hurtige kække bemærkninger herovre.

I virksomhederne er det en klassisk fejl, at man tror, at det, der virker i Europa, også vil virke her.

Hvordan er levevilkårene her?

Der er mange dyre områder lige omkring San Francisco. Det gælder både bolig og indkøb, hvor området ligger helt i top i USA. Seniorniveau her er godt lønnet sammenlignet med Europa. Til gengæld er leveomkostningerne tilsvarende høje. I praksis er levestandarden ikke ret meget forskellig fra Danmark. I de velstillede områder er kønsrollemønsteret præget af, at faren går på arbejde, og moren er hjemmegående ved børnene. Det betyder, at det ikke er unormalt, at arrangementer i børnehaver og skoler holdes midt på dagen.

Hvad savner du mest fra Danmark?

Mest familie og venner, og det kan være en udfordring at holde kontakten med dem hjemme i Danmark. Det kræver mere planlægning, når rejserne er længere. Da jeg boede og arbejdede i Paris, havde vi næsten altid besøg hver weekend fra Danmark. Det sker ikke her. Til gengæld bliver folk boende i længere tid.

Hvad kan danske erhvervsfolk lære af dit nye hjemland.

Hvis du kan noget, som de kan bruge, så får du helt sikkert et salgsmøde. Der er ikke nogen fine fornemmelser. Det er ligegyldigt, hvordan du ser ud, eller hvor du kommer fra. Det betyder ikke så meget, hvilke skoler du har gået på, eller hvem du kender. Kodeordene er meritokrati og pragmatisme.

Hvordan fungerer din VL-gruppe, og hvad betyder den for dig.

Vi er 27 medlemmer. Det er en ny gruppe, der kun har eksisteret et år. Vi mødes ni-ti gange om året, og de fleste møder er faglige, men der er et par enkelte af mere social karakter. Gruppens medlemmer er præget af Californiens mange højteknologiske virksomheder. 80 procent har den baggrund.

Hvilke gode råd vil du give andre, der skal arbejde her.

Det bedste råd er at acceptere, hvordan ting er herovre. Det nytter ikke at brokke sig over, at ting ikke er ligesom hjemme i Danmark.