Jesper Buch: "Jeg ville være millionær som 16-årig"

Allerede som 16-årig skrev iværksætter Jesper Buch i sin Mayland-kalender, at han ville være millionær, senest når han blev 30 år. De første år med Just Eat havde han dog dagligt bekymringer over sin bankgæld - en erfaring han i dag mener har været afgørende.

Jesper Buch Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksætter Jesper Buch solgte sidste år sin andel i onlineselskabet Just Eat, og har nu så mange cifre på bankkontoen, at han med egne ord er økonomisk uafhængig og kunne sidde og drikke café latte på stranden i Spanien resten af sine dage.

Måske er det en lille overraskelse for de klassekammerater, han havde på Købmandsskolen i Kolding for godt 20 år siden. Men ikke for Jesper Buch selv, allerede dengang havde han et konkret mål om at blive hurtig rig.

"Da jeg var 16 år havde jeg fundet ud af, at jeg alligevel ikke ville være pilot eller brandmand som alle de andre, men derimod millionær inden jeg fulgte 30. Det skrev jeg ned i min Mayland-kalender", siger han og fortsætter:

"Dengang var målet økonomi, altså gevinsten for enden af tunnelen. Men når man kommer i gang, så glemmer man alt om det. Heldigvis, for det er vejen frem til målet, der kræver fokus, og ikke selve målet", siger han til Berlingske Business.

Jeg havde ondt i maven hver dag

Og gevinster var der heller ikke meget af i de første år. Jesper Buch var med til at stifte Just Eat i begyndelse af 00'erne. Da var it-boblen lige bristet, og det betød, at investorerne var tilbageholdende, især overfor webbaserede projekter.

"I stedet for skulle vi hver især ud i banken. Jeg tog til Fredericia-afdelingen af BG Bank for at bede om 318.000 kroner. Det fik jeg faktisk på mit glatte ansigt. Jeg var jo ung, så de har vel tænkt, at jeg nok skulle betale det tilbage", siger han.

Men selvom bankrådgiveren ikke havde så store betænkeligheder, rumsterede bankgælden i baghovedet på den unge iværksætter. En af hans største bekymringer var, at han ikke ville blive i stand til at betale pengene tilbage.

"Jeg havde dagligt ondt i maven de første år. Men samtidig troede jeg altid på produktet, hele holdet troede altid på produktet. Men det var svært", siger Jesper Buch, der i dag ser det som en fordel, at Just Eat først for alvor kom i gang efter it-boblen:

"Ellers havde vi formentlig fået 50 millioner med det samme. Og de var blevet brændt af på det forkerte", siger han.

De unge skal have noget på spil

I dag bruger Jesper Buch en del af sine tid på at finde nye unge iværksættere, som han kan investere sin tid og penge i. Han vil gerne finde de projekter, der kan blive til rigtig gode forretninger. Og i den proces leder Jesper Buch efter de iværksættere, der - ligesom ham selv - vil sætte noget på spil.

"Et af mine krav når jeg investerer i unge iværksættere er, at de selv er økonomisk bundet. Fordi så tror jeg på, at man går den ekstra mil. Og det er vigtigt", siger Jesper Buch.

Se hele indslaget med Jesper Buch her. Han fortæller blandt andet også om, hvordan han var ved at brænde ud af at arbejde 80 timer om ugen, om sit nye barn "Miinto" og giver gode råd til unge iværksættere.

Se interview med Jesper Buch her: