Her er Danmarks mest magtfulde bestyrelsesformand

Det er de allerstørste virksomheders bestyrelsesformænd, der besætter bestyrelsesmagtens fem øverste poster. Danmarks mest magtfulde bestyrelsesformand er A.P. Møller - Mærsks Jim Hagemann Snabe.

Betyrelsesformand hos Mærsk-Jim Hagemann Snabe Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Magtmæssigt er det de allerstørste virksomheder, som gemmer sig bag de fem mænd, der besætter bestyrelsesmagtens fem øverste poster. Men der er hele fire nye herrer, der indtager positionerne som Danmarks fem mest magtfulde bestyrelsesformænd.

A.P. Møller - Mærsks bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, er Danmarks mest magtfulde bestyrelsesformand. Han er også magtlistens absolutte højdespringer. Sidste år var han placeret som nummer 76, mod i år at være placeret som nummer 14 og altså i front, når det gælder bestyrelsesmagten.

Han overtog erhvervet som formand for Danmarks største virksomhed i februar, da Michael Pram Rasmussen stoppede efter 14 år på posten.

51-årige Jim Hagemann Snabe har internationalt drevet det vidt. Indtil for tre år siden var han den ene halvdel af den øverste ledelse i en af verdens største softwarevirksomheder, tyske, SAP med over 80.000 ansatte. Den post forlod han i 2014 for at hellige sig bestyrelsesarbejdet. I det seneste år har han tillige spillet en betydningsfuld rolle i World Economic Forum, som blandt andet arrangerer de årlige møder i Davos. Han sidder desuden i bestyrelsen for tyske Siemens og det tyske forsikringsselskab Allianz.

At magten i høj grad følger embedet, vidner Michael Pram Rasmussens placering på årets liste, hvor han er placeret som nummer 100 mod sidste år at være den 14. mest magtfulde på listen.

Michael Pram Rasmussen forlod et selskab, der leverede et fælt underskud på 13, 2 milliarder kroner efter massive nedskrivninger. I øvrigt Danmarkshistoriens største. Det baggrundstapet kunne han godt have været foruden, men han så mere frem til af bruge sin tid på de bestyrelsesposter, han stadig – og allermest til at få mere tid til sig selv, og til at blive frigjort for det ansvar som formandsposten havde indebåret.

Michael Pram Rasmussen er fortsat  formand i Coloplast, Semler Holding og Henning Larsen Architects samt medlem af bestyrelsens i Arp Hansens Hoteller og kunstmuseet Louisiana.

»Man siger, at magten korrumperer. Det gør ansvaret ikke. Ansvaret udfordrer.« Arkivfoto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Nummer to er Danske Banks Ole Andersen, der blev kåret til årets bestyrelsesformand i 2015. Han rykker også pænt frem på magtlisten ved at forcere 15 pladser, og er i år nummer 17 på den samlede magtliste. Der er næppe tvivl om, at hans bidrag til Danske Banks genrejsning spiller en rolle. På årets generalforsamling fremlagt han for sjette år i træk en årsrapport, hvor resultater var bedre end året. Og det ikke kun på bundlinjen.

Legos Jørgen Vig Knudstorp fik ny post i december, hvor han efter 12 år stoppede som administrerende direktør for at blive arbejdende bestyrelsesformand for Lego Brand Group. Det ændrer ikke ved Jørgen Vig Knudstorps samlede position. Han er igen i år placeret som nummer 19. Men han debuterer på bestyrelseslisten som nummer tre.  Han blev i øvrigt afløst af Bali Padda som de seneste 14 år har arbejdet i Lego – seneste som CCO – chief operating officer.

Carlsbergs bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher befæster sin magtposition på årets liste ved at rykke ti pladser frem i feltet til en 23. plads. Derimod er det første gang, at Novo Nordiske bestyrelsesformand Göran Ando er kommet på magtlisten på en 36. Plads og nummer fem blandt bestyrelsesformændene. Og måske også sidste gang for Göran Ando fylder om føje tid 70 år.