Gummistøvle-dronningen fra Hornbæk

Ilse Jacobsen Hornbæk er for længst nået ud over badebyens grænser, og hendes gummistøvler, regnfrakker, tøj, sko og tilbehør bliver solgt over hele Europa.

»Jeg har alt, hvad jeg behøver lige uden for min dør. Vejret og naturen giver mig inspiration, og stranden bruger vi, når vi skal fotografere vores kollektioner,« siger Ilse Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ilse Jacobsens verden går fra Hornbæk. Her er hun født, døbt, konfirmeret og gift, og her vil hun bo, til hun dør.

»Jeg kalder det mit Hornbæk,« siger den 53-årige Ilse Jacobsen.

Og det er her, hun har bygget sin karriere som iværksætter og designer og skabt sit eget livsstilskompagni og varemærke.

Mens andre har Milano, Paris og New York under deres designnavn, har hendes 24 konceptbutikker i Danmark, Norge, Sverige, Island og England under sig det nærmest stædige – Ilse Jacobsen Hornbæk. Og på den måde har hun sat sin hjemby på nordkysten af Sjælland på verdenskortet.

Allermest er hun kendt for sine gummistøvler, der fås i alle tænkelige farver, og som hun i øjeblikket sælger flere end 100.000 par af om året. Støvlerne har endda fundet vej til både kongehuset og til Hollywood.

Det var dem, der alvor satte gang i indtjeningen i virksomheden, der i dag også omfatter regntøj, tøj, accessories, blomster, spa og skønhedsprodukter. 60 procent af salget kommer fra støvlerne og regntøjet.

»Jeg har alt, hvad jeg behøver lige uden for min dør. Vejret og naturen giver mig inspiration, og stranden bruger vi, når vi skal fotografere vores kollektioner.«

Barndom i Hornbæk

Hele Ilse Jacobsens familie bor i Hornbæk.

I barndommen blev hun kaldt murerens datter, for det var farens erhverv i 36 år, inden han gik på pension. Moren var hjemmegående. I dag er hele familien – mor, far, tvillingbror og søster – involveret i virksomheden.

Sit første job fik hun som seksårig, da hun delte aviser ud, senere blev det mælkemanden og bageren, der fik en hjælpende hånd. Som 11-årig fik hun job hos Jacobsen på Hornbækhus, det var ham med Jacobsens Slankekur.

»Jeg ringede selv derned og ville ikke fortælle, hvor gammel jeg var. Jeg fik jobbet, selv om jeg ikke engang kunne se op over receptionsdisken, da jeg kom. Det grinede Jacobsen af, og jeg fik jobbet og arbejdede der flere år. Siden blev jeg gift med hans søn, Søren Jacobsen, og derfra kommer mit navn. Han var noget ældre end mig og havde gået og luret på mig, siden jeg var 11 år og tænkt, hun bliver nok køn en dag. Og det syntes han så, jeg blev.«

»Jeg elskede at være på Hornbækhus og opdagede tidligt, at jeg havde sans for at servicere, og scorede mange drikkepenge.«

»Arbejdet passede jeg i weekenderne og i sommerferien. I skolen gik det fint. Jeg fik godt nok dårligere karakter i håndgerning end min bror, og jeg blev smidt uden for døren konstant. Min dansklærer kaldte mig Balkanhjørnet, fordi der altid var uro i mit hjørne. Alligevel sagde han engang til mine forældre: »Hun skal nok blive til noget en dag«.«

Senere blev et job som fuldmægtig hos Arbejdsskadestyrelsen springbræt til en uddannelse på Danmarks Forvaltningshøjskole, hvor hun studerede økonomi, statskundskab og jura.

»Men jeg egner mig slet ikke til at være lukket inde på et kontor, derfor stoppede jeg. En overgang arbejdede jeg på en restaurant i Ålsgårde og en overgang på en natklub i Hornbæk.«

Rundtur i Jacobsens Hornbæk

Ilse Jacobsen fylder i Hornbæk. Og hun viser glad og gerne rundt i sit kongerige. Turen begyndte i hendes nuværende hovedsæde i Ålsgårde.

I Hornbæk begynder hendes rundtur på A.F. Riis Vej, hvor det hele tog sin spæde start: I hendes allerførste butik som hun åbnede i 1993 på beskedne 31 kvadratmeter. Her begyndte hendes virksomhedseventyr med salg af tøj fra Imitz og sandaler af eget design.

Det har aldrig været lommeregner og markedsanalyser, der har afstukket retningen for vækst og aktiver. Hun bruger sin mavefornemmelse.

Hendes designhistorie begyndte i slutningen af 1980erne. Hun var 27 år. Kæresten havde et skofirma, og hun hjalp med at køre Danmark tyndt og sælge skoene. Det viste sig, at hun var ferm til at sælge, og efter et par år begyndte hun for sig selv med den erfaring, hun havde samlet sammen.

I begyndelsen var der mange i Hornbæk, der rystede på hovedet af Ilse Jacobsen og hendes mange planer. Flere sagde da også, at det aldrig ville gå godt. Sådan siger de ikke længere. I dag kalder de hende derimod Dronningen af Hornbæk eller fru Skjern.

Fru Skjern, fordi hun som sit fiktive alter ego startede på bar bund og fik nej fra det lokale pengeinstitut, da hun ville låne 250.000 kroner, da hun havde sin første kollektion på plads.

Og bede forældrene om at kautionere for et lån, det ville hun ikke. Så løsningen blev lidt skummel.

»Jeg lånte pengene på det grå lånemarked af en advokat inde i København. Heldigvis fik jeg hurtigt tjent pengene og betalt tilbage. Havde jeg ikke gjort det, skulle jeg have betalt 10.000 kroner om ugen i renter,« erindrer hun.

Successivt begyndte hun at udvide sortimentet med saronger og T-shirts. Gummistøvlerne kom til omkring år 2000 og siden kom regntøjet. Og selv om man skulle tro, at Danmark er gummistøvleland, så var det Norge og Sverige, som først tog Ilse Jacobsens Hornbæk-støvler af ægte naturgummi til sig.

Hun designede gummistøvlerne, fordi hun syntes, at de gængse af PVC var for dårlige, for kedelige, og de fik folk til at svede om fødderne.

»Min ide var, at det skulle blive moderne at gå med gummistøvler, så man kan godt sige, at jeg har skabt trenden. I dag har næsten alle de store gummistøvler i deres sortiment – Tommy Hilfinger er på vej. Burberry, Marc Jacobs og Jimmy Choo har også lavet gummistøvler, men jeg kom først.«

Hendes gummistøvler bliver produceret i Europa, og hun har absolut ingen planer om at flytte produktionen til Kina. Det har hun prøvet, men kvaliteten var for svingende.

Perfekt match

I dag er hun gift med Jesper Bo Jacobsen, der er administrerende direktør i selskabet.

»Han er en fantastisk match til mig. De millioner, jeg solgte for i begyndelsen, er ikke noget imod, hvad jeg gør i dag. Det begyndte for alvor at rykke, da Jesper kom ind i mit liv. Han fik skuden systematiseret, fik økonomien på plads og tog sig af driften, så jeg kunne koncentrere mig om det kreative.«

»Jeg egner mig absolut ikke til at sidde og administrere noget med penge, for det interesser mig ikke.«

»Han styrer kassen benhårdt. Lidt for hårdt. Han opdager jo alle mine transaktioner.« Ilse Jacobsen ler en glad latter.

»Jeg er den type, der vågner og har nye ideer hver morgen. Så er det godt, jeg har Jesper til at holde mig nede en gang imellem. Men jeg er også god til at føre mine idéer ud i livet. Jeg har en stor portion gå-på-mod. Jeg er viljefast, og jeg giver ikke op, før det bliver, som jeg vil have det. Jeg er enormt stædig.«

Den stædighed hjælper hende også i forbindelse med den leddegigt, som hun må slås med, og som indimellem sætter sig i ben, arme og kæber, men hun nægter at give op. Hun er en fighter.

Blomster og kurbad

Ilse Jacobsen skynder sig over vejen til et lille torv, hvor hendes skobutik, tøjbutik og blomsterbutik ligger.

Blomsterbutikken ejer hun sammen blomsterdekoratør Lars Jon og adoptivdatteren Natasha.

»Det var Natasha, der fik ideen til blomsterbutikken, da jeg havde købt ejendommen. Hun blev medejer, da hun var 14 år. Jeg sagde til hende, at hun selv måtte skaffe 60.000 kroner. Dem lånte hun af sin far og mor, og hun har betalt dem tilbage. Hun skal jo ikke tro, at man bare kan rive alt ned fra hylderne.«

Længere nede ad vejen viser Ilse Jacobsen rundt i sin seneste investering »i sit Hornbæk«, Kurbadet, som blev indviet november 2013 – en luksusspa og en restaurant. Ved den lejlighed lancerede hun også sin egen skønhedsserie.

Tre år og 30 millioner kroner har det taget hende at forvandle den nordsjællandske badebys forladte og forfaldne ungdomsklub til et kurbad. Stedet er allerede kommet ind som nummer ni på listen over 100 kulturelle perler i det amerikanske rejsemagasin Departures.

Nej til kapitalfonde

I dag bliver Ilse Jacobsens mærker solgt i flere end 2.000 butikker i 23 lande – og hun er bl.a. repræsenteret i Stockholm, Paris, New York, London, Montreal, Amsterdam, Sydney og Seoul.

Skandinavien er hendes største marked, men det er også lykkedes hende at få fodfæste på det europæiske marked. Tyskland er virksomhedens tredjestørste marked – og i 2013 voksede salget i Storbritannien og Holland med 55 procent. Men Ilse Jacobsens produkter bliver også og i stigende grad solgt på oversøiske markeder som USA, Japan, Korea og Taiwan.

I de seneste tre år er resultatet i Ilse Jacobsens virksomhed vokset med 20 procent. Omsætningen var i 2012 et trecifret millionbeløb, det nøjagtige vil hun ikke oplyse. Bruttoavancen er 57 mio. kroner, og virksomheden beskæftiger 136 medarbejdere.

2013 er blevet brugt på at konsolidere og stabilisere væksten i virksomheden. I maj i år rejser hun til Polen sammen med DIs erhvervsdelegation og kronprinseparret for at vurdere, om hun skal etablere sig på det polske marked. Og på tegnebrættet har hun også en idé om at etablere en designskole i Hornbæk med tilhørende kollegium.

Det kræver altsammen kapital, men hun er ikke vild med de kapitalfonde, der har banket på hendes dør. De er blevet vist vintervejen. Hun har ikke lyst til at miste kontrollen og er stolt af, at virksomheden stadig er privatejet.

»Men jeg kunne godt tænke mig, at der kom private investorer ind virksomheden – ikke kapitalfonde, fordi de vil eje over 50 procent af kapitalen. Det koster at vokse så meget, som vi har gjort, og jeg bliver ikke yngre, men det skal være investorer, der forstår driften og vigtigheden af, at jeg er til stede. Det er mig, der er brandet. Jeg er ambassadøren. Det er mig, de investerer penge i.«

Murerens datter er blevet Hornbæk kendte bysbarn.