Fornem tysk hæder til kristen dansk erhvervsmand

Som den første danske erhvervsmand hædres Grundfos’ familieoverhoved Niels Due Jensen lørdag med den prestigefyldte tyske kristne erhvervspris, Luther-Rosen. Han får prisen for at udvise samfundsmæssigt ansvar og mod i ledelsen af sin virksomhed drevet af et kristent værdigrundlag.

Foto: Simon Læssøe. Som den første danske erhvervsmand hædredes Grundfos’ familieoverhoved Niels Due Jensen sidste lørdag med den prestigefyldte tyske kristne erhvervspris, Luther-Rosen. Han modtog prisen for at udvise samfundsmæssigt ansvar og mod i ledelsen af sin virksomhed drevet af et kristent værdigrundlag.
Læs mere
Fold sammen

Det hører til sjældenhederne, at danske erhvervsfolk står åbent frem og fortæller, at drivkraften bag deres virksomhed er kristne grundværdier.

Niels Due Jensen fra den midtjyske pumpevirksomhed Grundfos er en undtagelse. Den 73-årige tidligere koncernchef for Grundfos og nuværende formand for Poul Due Jensens Fond, der ejer Grundfos, har aldrig lagt skjul på, at han bekender sig til kristendommen, og at det har betydning for hans måde at drive forretning på.

Og det kaster nu tysk hæder af sig.

Stiftelsen, Internationale Martin Luther Stiftung, har siden 2007 hvert år uddelt den prestigefyldte pris Luther Rosen til en fremtrædende erhvervsmand eller kvinder, der på et kristent grundlag har udvist samfundsmæssig ansvarlighed og mod i sin måde at drive en virksomhed på.

I år går prisen til Niels Due Jensen.

Prisen bliver overrakt på Nationalmuseet i København lørdag. Ved samme lejlighed afholder stiftelsen sin 9. årlige Luther-konference. Her skal EU-kommissær Margrethe Vestager holder festtalen, mens Dansk Industris direktør Karsten Dybvad holder hyldesttale for Niels Due Jensen.

“For mig personligt har det været en vigtig livsopgave at sikre, at Grundfos’ værdier og forretningsetik ikke går tabt i kampen om globale markedsandele. At blive udvalgt til at modtage Luther Rosen er derfor en stor ære, som jeg virkelig sætter pris på,” udtaler Niels Due Jensen i forbindelse med overrækkelsen.

Viborgs biskop Henrik Stubkjær, der også er en god ven af Due Jensen familien, er ikke i tvivl om, hvorfor den tyske stiftelse har valgt at hædre Niels Due Jensen.

“Grundfos har en størrelse som skabe international opmærksomhed, og Niels Due Jensen er en markant erhvervsleder og har været det hele sit liv. Samtidig kommer hans kristne værdigrundlag tydeligt til udtryk i den måde, han har drevet virksomheden,” siger Henrik Stubkjær.

Den tyske munk Martin Luther startede Reformationen og det, der blev til den protestantiske kirke i 1517. Det skete i oprør mod den Katolske Kirke.

Umiddelbart kan det være lidt svært at se en sammenhæng mellem Reformationen for 500 år siden og en global virksomhed, der fremstiller pumper og sidste år tjente xx mia kr. på det.

Men for Niels Due Jensen er Grundfos ikke blot et middel til at tjene penge.

Spørger man Henrik Stubkjær lever Niels Due Jensen 100 pct. op til Luthers forståelse af, hvad et kald er.

“Martin Luther gjorde op med den katolske forståelse af, at et kald var forbehold gejstlige og præster. For Luther var hvert eneste menneske kaldet til at arbejde og bruge sine evner for menneskeheden. Det har Niels Due Jensen gjort. Han har været stolt af sin ingeniørprofession og brugt rigtig mange penge på forskning og innovation med det formål at skabe produkter, der kunne hjælpe andre mennesker,” siger Henrik Stubkjær.

“Hvis man spørger en murer, hvad han laver, kan han enten sige “jeg sætter sten på sten” eller “jeg bygger katedraler”. Niels Due Jensen har valgt den sidste tilgang. Han laver ikke kun pumper, men arbejder for et højere formål, nemlig at skaffe rent vand til verden. Samtidig har han altid udvist et stort socialt ansvar,” siger Henrik Stubkjær.

Ud over at gøre Grundfos til en af verdens førende pumpeproducenter med nogle af de mest avancerede og energieffektive pumper, der findes på markedet, har Niels Due Jensen også gjort Grundfos kendt for sit helt særlige samfundsengagement.

Helt tilbage i 1968 etablerede Niels Due Jensens far Danmarks første beskyttede værksted, og siden har Niels Due Jensen udvidet værkstederne, så Grundfos i perioder har haft op til fem pct. af sine medarbejder ansat på særlige vilkår.

“Niels Due Jensen har arbejdet med socialt ansvar længe inden CSR blev et begreb alle virksomheder arbejder med. Han har skabt arbejdspladser til dem, der ikke altid passer ind, og har været bannerfører for, at der skal være plads til alle,” siger Henrik Stubkjær.

Da Berlingske i maj sidste år interviewede Niels Due Jensen på hans kontor i Grundfos’ udvilklingsafdeling i Bjerringbro, fortalte han, at han er opdraget til at tage socialt ansvar og være almindelig ordentlig og hæderlig.

»Og så har jeg arvet en positiv indstilling til det kristne evangelium,« tilføjede han.

Niels Due Jensen mente uden tøven, at den kristne indgangsvinkel har haft betydning for hans virke som virksomhedsleder.

»De kristne grundholdninger indgår på mange måder i moderne ledelse. Det handler om ærlighed, oprigtighed, tillid, og at man viser hensyn og respekt for andre og om social ansvarlighed. Det er ganske almindelige gode ledelsesmæssige grundregler, hvis man driver en virksomhed, og det kan føres lige tilbage til Det Nye Testamente,« forklarede en tydelig rørt Niels Due Jensen dengang.

Han mente heller ikke, at en stærk kristen tro er en hæmsko for at drive forretning, tværtimod:

»Det har ikke skadet Grundfos, at jeg har haft et kristent livssyn – for at sige det lige ud. Det betaler sig altid at være ordentlig omkring det at tjene penge, og hvordan man har det med sine medarbejdere. Det holder længst.«