Biskop: »Socialt ansvar skal have rødder i stærke værdier, ikke i marketingsafdelingen«

Skal en moderne virksomhedsleder virkelig være kristen for at drive sin forretning ansvarlig? Vi har spurgt Viborgs biskop.

Foto: Henning Bagger. Biskop Henrik Stubkjær, Viborg
Læs mere
Fold sammen

Samfundsansvar og et mål om at hjælpe så mange mennesker som muligt, eller løse verdens store problemer med forurening, klimaændringer og fødevaremangel eller manglen på rent vand er efterhånden en indgroet del af enhver større dansk virksomheds selvopfattelse.

Det sammen gælder den globale erhvervstop, når dens repræsentanter f.eks. mødes i Davos i Schweiz til World Economic Forum, eller engagere sig i FNs mål, de såkaldte Social Development Goals, for at løse verdens problemer.

Så hvorfor overhovedet blandet kristendom og samfundsansvar og -engagement sammen, sådan som den tyske stiftelse, Internationale Martin Luther Stiftung gør, når de hædrer erhvervsfolk, der driver deres virksomhed med udgangspunkt i særlige kristne værdier?

Det spørgsmål rejser sig efter, at Grundfos-familiens overhovede og formand for bestyrelsen i ejerfonden, Poul Due Jensens Fond, lørdag modtager stiftelsens prestigefyldte erhvervspris Luther Rosen.

“Det er rigtig nok, at social- og samfundsmæssigt ansvar er blevet et mantra i dansk erhvervsliv, og at det bliver betragte som en komparativ fordel i forhold til andre virksomheder. Hos Niels Due Jensen er det imidlertid synligt, at han gør det ud fra et kristens værdigrundlag. Det er det, der driver ham, og som gør en forskel i hans måde at drive virksomheden på,” siger Henrik Stubkjær, biskop i Viborg og en ven af Due Jensen-familien.

Som et konkret eksempel fortæller Henrik Stubkjær, at han hvert år møder op til den traditionsrige årlige julefest for alle medarbejder hos Grundfos i Bjerringbro i Midtjylland.

“Selvom jeg er biskop i Viborg er det min største årlige julegudstjeneste. Niels Due Jensen har valgt at fejre julen hvert år, fordi det er en vigtig højtid for ham. Det er der ikke mange virksomheder, der gør på den måde i dag. Men samtidig respekterer han andre religioner og alle medarbejdere uanset religiøst tilhørsforhold er velkomne på Grundfos,” siger Henrik Stubkjær.

Men behøver man være kristen for at drive en virksomhed samfundsmæssigt ansvarligt?

“I Danmark er vi nok allesammen præget af de kristne værdier i vores kultur, vores skoler og vores lovgivning, så derfor smitter det af på den måde alle virksomheder og hele samfundet drives på. Men hos Niels Due Jensen giver de kristne værdier sig udslag i et særligt menneskesyn og et syn på medarbejderne, hvor respekten for den enkelte og plads til alle fylder meget. Samtidig lægger det en historie ind i virksomheden om, at man gerne vil gøre en forskel i verden. Det er nok ikke en tilfældighed, at man hver uge i de lokale aviser kan læser om folk, der holder jubilæum hos Grundfos. Det er et sted, folk gerne vil være,” siger Henrik Stubkjær.

Men skal en moderne virksomhedsleder virkelig være kristen for at drive sin virksomhed ansvarligt?

“Man behøver ikke være kristen. Men jeg mener, at det gør en forskel for en virksomhed, at der er en leder, der går ind med et markant værdisæt og står ved det, frem for at det sociale ansvar er udtænkt i marketingsafdelingen. Det skaber en arbejdsplads med større fokus på den enkelte og større rummelighed. Og det kristne udgangspunkt er med til at understrege, at vi er her for et større formål,” siger Henrik Stubkjær.