Fodbolddrømmeren der endte som topembedsmand

Direktøren for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skiftede drømmen om professionel fodbold ud med en flot karriere i embedsværket.

Jakob Hald er af sin tidligere partner i tænketanken Kraka, Peter Mogensen, blev kaldt »en af Danmarks stærkeste menneskeskabte regnemaskiner«. Foto: Michael Daugaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til at begynde med syntes han, at økonomistudiet var dødkedeligt.

I stedet drømte Jakob Hald om livet på grønsværen som professionel fodboldspiller. Den drøm ændrede sig i takt med, at knæet begyndte at give problemer, og han erkendte, at talentet måske ikke rakte til store millionkontrakter i udlandet.

Direktøren i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen begyndte i stedet at lytte efter i forelæsningslokalerne på Københavns Universitet, ligesom han landede et studiejob i Industrirådet. Det blev startskuddet på en imponerende karriere for den nu 51-årige økonom.

Som færdiguddannet økonom arbejdede Jakob Hald både i Danske Bank og Danmarks Statistik, før han trådte ind i centraladministrationen som specialkonsulent i Finansministeriet.

Her blev han senere både kontorchef og afdelingschef, inden han sammen med Peter Mogensen blev direktør for den uafhængige velfærdsøkonomiske tænketank Kraka. Efter tre år på posten rykkede han over i Skatteministeriet, hvor han som afdelingschef var leder for omkring 100 økonomer og jurister.

Vil gøre verden til et bedre sted

Det indgående kendskab til embedsværket og Jakob Halds brede erhvervserfaring var ifølge Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen (V) en af årsagerne til, at han blev hentet ind som direktør for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. En stilling han har varetaget siden 1. januar i år, og hvor han ifølge Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, bliver en markant forstærkning i styrelsens ledelse.

»Jakob Hald nyder stor faglig respekt på det økonomiske område, og med hans indgående kendskab til området bliver han en gevinst for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen,« siger han.

Hovedpersonen har som økonom et mål om at gøre verden til et bedre sted, og det mål skal han altså i fremtiden jagte ved at stå i spidsen for håndhævelsen af konkurrencelovgivningen i Danmark.

Skal man tro Peter Mogensen, har Jakob Hald gode forudsætninger for at klare sig godt i sin nye direktørstilling.

I hvert fald har Mogensen betegnet sin tidligere direktørkollega som »en af Danmarks stærkeste, menneskeskabte regnemaskiner«. De to har kendt hinanden siden studietiden, hvor de var venner.

De to venner talte dog ikke sammen i omkring 15 år, før Peter Mogensen pludselig kontaktede Jakob Hald med tilbuddet om at stifte tænketanken Kraka. Økonomen var i tvivl, men tog chancen og springet fra embedsværket til Kraka.

»Det er jo risky business. Men det risky tiltaler mig også,« sagde han om skiftet til Djøfbladet i 2011.