Erhvervsliv og universiteter undrer sig: Regeringen vil spænde ben for udvekslingsophold

Skiftende regeringer har udtrykt ønske om, at studerende skal tage et semester i udlandet til erhvervslivets store glæde. Men i forbindelse med finanslovsudspillet skærer regeringen i støtten til udveksling.

Raluca Sferdian fra Rumænien (tv.) har studeret på DTU, og Lise Lindberg Frellesen fra Danmark (th.) har læst i både USA og England. De er begge eksempler på, at det har været en succes at studere i udlandet, og begge er blevet ansat i ingeniørvirksomheden Niras efter deres ophold. Foto: Malene Anthony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil blive sværere at komme på udvekslingsophold, færre internationale studerende vil finde vej til Danmark, og det vil gå ud over virksomhederne og væksten i Danmark.

Så klar er konsekvensen af en besparelse, som regeringen ligger op til i det nye finanslovsforslag. I hvert fald hvis man spørger erhvervslivet og universiteterne.

Helt konkret går besparelsen ud på at skære en fjerdedel væk af det beløb, som universiteterne modtager for at administrere udvekslingsaftaler og håndtere udvekslingsstuderende. Besparelsen sker, fordi der i alt skal frigøres knap 140 millioner kroner i 2017 og knap 250 millioner kroner i 2018 og frem på uddannelsesområdet.

Det er altså tale om endnu en besparelse på uddannelsesområdet foruden de allerede udmeldte besparelser via det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Beløbet, der bliver sparet på udvekslingsområdet, lander på 17 millioner kroner – et beskedent beløb i universiteternes samlede milliardbudget, men kombineret med de mange andre besparelser, som sektoren er blevet underlagt, vil konsekvensen ifølge universiteterne være, at færre internationale studerende vil komme til Danmark.

Det kommer også til at gå ud over trafikken den anden vej, siger Lykke Friis, pro­rektor på Københavns Universitet:

»Vi må nedjustere vores forventninger til, hvor mange studerende vi kan sende ud og modtage, og det går ud over internationaliseringen på universiteterne.«

Strider mod målsætningerne

Udviklingen strider med skiftende regeringers hidtidige ønsker. En handlingsplan, der blev sat i søen i 2013, beskriver behovet for at »tiltrække og fastholde dygtige internationale studerende« og dermed »skabe vækst og beskæftigelse i de danske virksomheder«. Samme ønske har også den nuværende regering udtrykt.

I erhvervslivet er man på den baggrund dybt forundret over, hvorfor regeringen vælger at spare på udvekslingsområdet.

I Danmarks største erhvervsorganisation, DI (Dansk Industri), mener man, at udvekslingsaftaler er med til at sikre, at Danmark uddanner arbejdskraft med globalt perspektiv. Og netop det behov vil blive større de kommende år.

»Virksomheder får stadig større behov for at ansætte medarbejdere, der har et internationalt udsyn. Det bidrager studieophold til. Besparelsen er i modstrid med den målsætning, som skiftende regeringer har haft de seneste mange år,« siger Charlotte Rønhof, som er underdirektør i Dansk Industri, og tilføjer:

»Hvis universiteterne bliver pålagt en større økonomisk byrde ved at sende danske studerende ud, kan man kun frygte, at de vil sende færre studerende til udlandet. Regeringen har sat en bestemt takst for området, fordi der har været et ønske om at prioritere udveksling, og fordi det er et omfangsrigt område rent administrativt,« siger Charlotte Rønhof.

Hun påpeger, at der fortsat er behov for pengene, selv om administrationen bliver mindre i takt med, at universiteterne får mere erfaring med at sende studerende ud:

»Universiteterne skal hele tiden anstrenge sig for at indgå samarbejdsaftaler med flere af de allerbedste universiteter. Det kræver en stor indsats at få eliteuniversiteter til at sende deres dygtige studerende til Danmark, så vi til gengæld kan sende vores til dem.«

Et helt forkert signal

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras er enig med DI i bekymringen over de planlagte besparelser. Niras har i høj graf haft gavn af nyuddannede med international erfaring.

»De øvrige besparelser på uddannelsesområdet betyder, at universiteterne er nødt til at fokusere, hvilke områder de er stærke på. Så er det i endnu højere grad vigtigt, at danske studerende kan komme til udlandet og opnå andre kompetencer, som udenlandske universiteter er stærke i. Vi ser gerne, at de har været på eliteuniversiteter i udlandet. Derfor er det en dårlig ide at skære på netop dette område,« siger Niras’ administrerende direktør, Carsten Toft Boesen.

Virksomheden har de seneste år oplevet stigende behov for internationalt orienterede medarbejdere:

»Det er blevet vigtigt for os at ansætte medarbejdere, der har et globalt udsyn. 20 procent af vores omsætning ligger i udviklingslande. Vi har cirka 500 medarbejdere, der arbejder i Afrika og Sydøstasien. Den type job er man en bedre kandidat til, hvis man allerede har været i udlandet og taler flere sprog flydende,« siger Carsten Toft Boesen og tilføjer:

»Vi har en god fremdrift i at bygge en international virksomhed. Hvis det skal lykkedes, er det vigtigt for os, at vi tiltrækker medarbejdere, som synes, at det er en naturlig del af en karriere at bo en periode i udlandet.«

Det er især her, de internationale studieophold kommer i spil:

»Det første skridt til udlandet kan være svært, fordi man er bekymret for at savne sine venner og så videre. Men hvis man allerede har prøvet at bo i udlandet under sin uddannelse, virker det ikke som en lige så stor mundfuld,« siger Carsten Toft Boesen.

Per Holten-Andersen, rektor på CBS, oplyser, at besparelsen alene på hans institution vil være på tre millioner kroner, men han nægter at sende færre til udlandet. I stedet vil CBS »æde regningen« og finde pengene på anden vis, og det kan betyde ringere undervisning.

»Med besparelsen rammer regeringen den internationale tankegang, der ellers er i det danske uddannelsessystem, og som erhvervslivet efterspørger. Det er et tydeligt politisk signal om, at det område ikke længere skal fremmes, men derimod svækkes. Det er et helt forkert signal at sende,« siger Per Holten-Andersen.

Ærgerlig konklusion

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) fastslår, at det fortsat er regeringens ønske, at »de mest talentfulde internationale elever finder vej til Danmark«, mens danske studerende rejser ud og får international erfaring.

»Vi har en række områder, som vi gerne vil prioritere højt, og derfor er uddannelsessektoren også underlagt krav om effektiviseringer,« siger Ulla Tørnæs.

Er udlandsophold ikke et højt prioriteret område?

»Det er et højt prioriteret område, men internationalisering af uddannelses­området er mere og andet end den her takst. Vi har ikke fjernet beløbet, og studerende kan stadig komme på udveksling.«

Københavns Universitet oplyser, at kon­sekvensen bliver færre udlandsophold ...

»Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, og jeg forstår ikke den konklusion, for det er billigere at sende ti studerende til udlandet end én. Derfor er der mulighed for, at universiteterne kan effektivisere på området i stedet for at skære ned,« siger uddannelses- og forskningsministeren.