Udveksling var afgørende for Lises karriere

Internationale studieophold resulterede i job hos den danske ingeniørvirksomhed Niras for både danske Lise Lindberg Frellesen og rumænske Raluca Sferdian.

Raluca fra Rumænien (tv) har studeret på DTU og Lise fra Danmark (th) har læst på Cambridge.De er begge eksempler på, at det har været en succes at studere i udlandet, og begge er ansat i virksomheden Niras efter deres ophold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For den 28-årige ingeniøruddannede Lise Lindberg Frellesen førte et udvekslings­ophold i både USA og senere også i Cambridge i England til en ansættelse i ingeniørvirksomheden Niras.

Semesteret i USA gav hende erfaringer, der var afgørende for den fremtidige karriere i Danmark:

»Jeg opdagede, at amerikanerne ser helt anderledes på miljøproblemerne, end danskerne gør. De har en mere kritisk tilgang til emnet. I Danmark konstaterer vi, at udfordringerne er der og prøver så at finde ud af, hvordan vi løser dem. I USA stiller man spørgsmålstegn ved, om mennesker overhovedet kan løse dem,« fortæller hun.

Den erfaring har været vigtig for hendes arbejde i Niras, hvor mange af kunderne er fra USA.

»Hvis jeg skal formulere et projekt for en kunde i USA, ved jeg, hvilke ting de vil være kritiske over for i mine forslag,« siger Lise Lindberg Frellesen og tilføjer, at amerikanernes kritiske tankegang har smittet af på hendes generelle tilgang til problemer:

»Jeg er blevet mere kritisk over for både løsninger og problemer. Jeg vil ikke bare acceptere, at tingene er, som vi får at vide, at de er.«

Den rette kombination

Lise Lindberg Frellesen er også blevet flydende i engelsk efter sit ophold, og det har været alt­afgørende for hendes nuværende arbejde:

»Jeg er blevet god til at formulere mig på engelsk og skrive engelske rapporter. Det er vigtigt i Niras, for mange af kunderne er internationale, og det kræver, at man kan tale et godt fagligt engelsk og forstå andre kulturer.«

Samme oplevelse har den 28-årige rumænske ingeniør Raluca Sferdian, som også er ansat ved Niras i Danmark. Hun havde været i praktik i Portugal på sin bachelor og søgte derefter til Danmark for at studere videre.

»Jeg havde oplevet, hvor dejligt det var at være i udlandet, så jeg søgte mod Danmark for at tage min kandidat,« siger hun.

I Danmark blev hun optaget på DTU, og til et arrangement på universitetet kom hun i kontakt med Niras, hvor hun efterfølgende søgte et studiejob.

»De var især begejstrede for mit praktikforløb i Portugal og ansatte mig blandt andet, fordi jeg i min praktik havde arbejdet med bestemte områder inden for ledninger, som de ville til at rette fokus mod.«

Efter kandidaten blev Raluca Sferdian fuldtidsansat hos Niras:

»Jeg kunne tilbyde noget andet end danske nyuddannede. I Rumænien er uddannelsen meget teoribaseret, mens den i Danmark er meget praktisk orienteret. Begge dele er vigtigt, og efter at have studeret i Danmark havde jeg den rette kombination.«