Din vægt kan afgøre dine chef-chancer

Ny forskning viser, at et par ekstra kilo på sidebenene kan være en hindring for ambitionerne om at ryge til tops i erhvervslivet.

Læs mere
Fold sammen

Hvis man har selvdisciplin og er struktureret nok til at få trænet og spise sundt, så kan man nok udvise den samme disciplin i forhold til arbejdsopgaver. Det lader til at være rationalet hos en lang række topledere. Der er nemlig en sammenhæng mellem ens taljemål og chancerne for at få en plads i hjørnekontoret.

Det indikerer i hvert fald en viser en undersøgelse af over 750 ledere lavet af Center for Creative Leadership, CCL i samarbejde med universitetsresearchere, skriver The Wall Street Journal.

"Fordi lederskab kan være meget anstrengende, så er de fysiske aspekter lige så vigtige som alt muligt andet," siger Sharon McDowell-Larsen, der er træningspsykolog hos CCL.

Normalvægtige fik bedre bedømmelser

Undersøgelsen er blandt andet baseret på data om, hvordan de enkelte testpersoners lederevner blev bedømt af både overordnede og konkurrenterne. Her fik de normalvægtige ledere med en BMI på under 25 generelt en bedre score end gennemsnittet, også selv om der blev taget højde for fejlkilder som eksempelvis alder, race, køn.

Undersøgelsens troværdighed bliver dog svækket af, at Center for Creative Leadership selv tilbyder fitnessprogrammer til virksomheder og derfor naturligvis har en interesse i, at flere kommer på træningsvognen.

Men konklusionen får dog opbakning flere steder fra, blandt andet Barry Posner, der er professor i ledelse ved Santa Clara University. Han kan ifølge The Wall Street Journal ikke komme i tanke om en eneste overvægtig direktør i Fortune 500 CEO- som er en årlig liste over topcheferne i USA's 500 største børsnoterede virksomheder.

Posner mener, at en overvægtig person vurderes til at være mindre egnet til en lederjob på grund af antagelser omkring, hvordan overvægt påvirker helbred og udholdenhed.

"Vi har stereotyper omkring fedme. Så når vi ser en topchef, der er overvægtig, er den første reaktion ikke positiv," siger han til Wall Street Journal.

Fokus på lederens krop er nyt

Ifølge Ana Dutra, administrerende direktør hos konsulentvirksomheden Korn/Ferry Leadership, er det store fokus på topchefers fysiske form et forholdsvis nyt fænomen. For ikke så lang tid siden forventede man af en virksomheds øverste ledere, at de brugte stort set alle deres vågne øjeblikke på arbejde og dermed ofrede deres tid til motion, ferier og børnenes sportsaktiviteter i firmaets tjeneste.

Men Ana Dutra fortæller til Wall Street Journal, at man nu omvendt nærmest forventer, at lederne sørger for at skabe tid til at "revitalisere sig selv". Hun peger på, at forandringen blandt andet er sket i takt med, at vi har set dødsfald blandt højtstående profiler i det amerikanske erhvervsliv.

Blandt andre den administrerende direktør hos McDonalds, Jim Cantalupo, som døde af et hjerteanfald i 2004, hans efterfølger på posten, Charlie Bell døde et år efter af kræft i en alder af 44 og Coca Colas formand, Roberto Goizueta døde i 1997 af lungekræft.

Topledere skal på gå skærmen

En anden forklaring på det stigende kropsfokus er, at topcheferne i dag er mere synlige, siger Amanda Sanders, der er image-konsulent og har arbejdet sammen med flere topchefer i Fortune 500-selskaber.

I dag skal topchefer ofte være parate til at gå på skærmen og repræsentere deres virksomhed overfor eksempelvis investorer, og ifølge Amanda Sanders kan overvægt i den sammenhæng signalere en "mangel på kontrol".

En af dem der netop fik inspiration til at tabe sig på grund af en tv-optræden var topchef hos den amerikanske guitarproducent C.F. Martin & Co, Tim McNair.

Han droppede fastfood og gik i gang med at træne, efter at have "spottet sin mave", da han gik på skærmen med en udtalelse på virksomhedens vegne. Tim McNair forklarede til Wall Street Journal, at han var bekymret for, hvordan hans underordnede ville opfatte ham.

"Ville de tænke: Hvis han ikke kan holde hånden ude af kagedåsen, hvordan kan han så passe sit job", sagde han til avisen.

Er du overvægtig? Udregn selv dit BMI her: