Bestyrelsesformænd taber værdi, når de er ude af kampen

William Demants adm. direktør, Niels Jacobsen, er eneste formand blandt Danmarks største virksomheder, der er aktiv CEO. Han mener, at bestyrelsesmedlemmer hurtigt falder i bidragsværdi, når de slutter som adm. direktør. Men det kan være et problem for en virksomhed at have en travl CEO som formand – især hvis krisen rammer, som den gjorde hos Mærsk, da topchefen blev alvorligt syg.

William Demants adm. direktør, Niels Jacobsen, er eneste formand blandt Danmarks største virksomheder, der er aktiv CEO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da topchefen i A.P. Møller - Mærsk, Nils Smedegaard Andersen, i 2012 blev ramt af et hjerteanfald under en skitur i Schweiz og var sygemeldt i adskillige måneder, greb APM-koncernens bestyrelsesformand, Michael Pram Rasmussen, tøjlerne og styrede virksomheden gennem krisen, indtil patienten var opereret og rask, og Nils Smedegaard Andersen var tilbage i direktørstolen.

Hvad nu hvis Legos meget roste og kompetente topchef, Jørgen Vig Knudstorp, blev alvorligt syg i længere tid. Er hans bestyrelsesformand, Niels Jacobsen, så i stand til at tage over, når han samtidig skal passe jobbet som adm. direktør for høreapparatkoncernen William Demant? Det vil formentlig være vanskeligere for Niels Jacobsen, end det var for Michael Pram Rasmussen, at overtage den daglige ledelse af koncernen. Og netop det professionelle bestyrelsesmedlems mulighed for at rydde kalenderen i krise-situationer er ifølge ledelsesekspert Caspar Rose en tungtvejende grund til at vælge en bestyrelsesformand uden CEO-job.

Ud af Danmarks 22 største og mest betydende virksomheder er der kun en enkelt, nemlig Lego, som har en aktiv CEO som bestyrelsesformand. De øvrige C20-virksomheder samt de største familieejede har alle formænd, som er professionelle bestyrelsesmedlemmer, der har været væk fra det daglige slid som adm. direktør i op til 16 år. Gennemsnitligt er det seks år siden, at de forlod posten som adm. direktør. Undtagelsen er Niels Jacobsen, adm. direktør i William Demant og formand for Lego.

Det gibbede formentlig i en eller flere af Danmarks mange professionelle bestyrelsesmedlemmer, da Jacobsen i sidste uge gav sin mening til kende om tendensen med, at direktører stopper i en relativt ung alder for at blive professionelle bestyrelsesmedlemmer:

»Jeg tror meget på det både at være aktiv og drive virksomhed og have et par bestyrelsesposter. Det er vigtigt for kvaliteten af bestyrelsesarbejdet, at man har bestyrelsesmedlemmer, der er aktive direktører. Jeg tror, at man relativt hurtigt falder i bidragsværdi til bestyrelsen, når man kommer ud af den daglige kamp. Det kræver et meget højt energiniveau at drive virksomhed,« sagde han i det seneste nummer af Berlingske Business’ månedsmagasin.

Både Niels Jacobsens egen formand i William Demant, Lars Nørby Johansen, og bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen i A.P. Møller - Mærsk, hvor Niels Jacobsen er næstformand, tilhører kategorien af professionelle bestyrelsesmedlemmer uden CEO-post. Det er ni år siden, at Lars Nørby Johansen var adm. direktør i Group 4, og det er otte år siden, at Michael Pram Rasmussen forlod posten som CEO i Topdanmark.

Professor i corporate governance ved CBS, Caspar Rose, fastslår, at bestyrelsesformænd, der kombinerer formandsposten med CEO-jobbet, efterhånden hører fortiden til:

»I dag er det nærmest et fuldtidsjob at være formand for en stor virksomhed, og der er meget begrænsede muligheder for at have et direktørjob ved siden af. Kravene til formanden, arbejdsbyrden med regnskabsrapportering og involvering i virksomhedens anliggender er steget ganske markant. Vi vil i fremtiden næppe se flere formænd med fuldtidsdirektørjob ved siden af. Tværtimod, udviklingen går i modsat retning,« siger Rose.

Ifølge Caspar Rose er det afgørende, at en bestyrelsesformand har tid nok:

»Under normale omstændigheder kan formanden godt holde skuden flydende, selv om han har et fuldtidsjob ved siden af. Men når der er problemer, så skal man have den buffer i kalenderen. Et godt eksempel var, da Nils Smedegaard blev syg, og Michael Pram Rasmussen måtte tage over. På det tidspunkt vidste man ikke, om og hvornår Smedegaard kom tilbage. I den situation må formanden træde i karakter.«

Berlingske Business ville gerne have haft Niels Jacobsen til at uddybe sit synspunkt på de professionelle bestyrelsesmedlemmers værdi, men han meddeler i en mail, at han ikke har yderligere at tilføje, og at han generelt ikke deltager i den offentlige debat. Vi har også spurgt Niels Jacobsen, om han vil være i stand til at tage over, hvis Legos topchef, Jørgen Vig Knudstorp, blev alvorligt syg.

»Spørgsmål vedrørende Lego må rettes der,« skriver Lego-formanden i sin mail.