A-kasseformand: Salamibeskæring af dagpenge må stoppe

Formanden for Danske A-kasser advarer mod konsekvenserne af udhulingen af dagpengene, som fortsætter til 2023.

Verner Kirk Sand, der er formand for Danske A-Kasser, advarer mod at udhule dagpengesystemet så meget, at det mister sin funktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Torkil Adsersen

Med de nuværende aftaler og regler har en LO-arbejder udsigt til kun at få halvdelen af sin løn udbetalt i dagpenge, hvis han eller hun bliver arbejdsløs i 2025.

Det er fem procentpoint mindre end i dag, og en del lavere end den såkaldte kompensationsgrad i 1994, der udgjorde 63 procent.

Og de gradvise forringelser risikerer at undergrave den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor sikkerhedsnettet betyder, at virksomhederne har lettere ved at afskedige medarbejdere end i andre lande.

Det mener Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser, som er en sammenslutning af 23 a-kasser med mere end to millioner medlemmer.

»Der er igennem de senere år brugt en salamimetode, som har forringet dagpengesystemet i små ryk.«

»Og de indgåede aftaler betyder, at pålægsmaskinen er indstillet til at skære videre de næste mange år,« siger han.

Verner Sand Kirk, der også er folketingsmedlem for Socialdemokratiet, frygter for opbakningen til dagpengesystemet fremover, hvis dækningen i tilfælde af en fyring bliver for lille i forhold til præmien.

Indtil videre er medlemstallet dog nogenlunde konstant.

»Problemet er heller ikke, at folk melder sig ud. Den største trussel er, at folk begynder at stille krav om jobsikkerhed ved overenskomstforhandlingerne.«

»Og så kan fordelene ved det danske system, som vi har det nu, forsvinde,« siger direktøren.

Men hvorfor skal vi overhovedet have et dagpengesystem?

»Alle økonomer er enige om, at det samfundsmæssigt er ekstremt vigtigt, at du har den stabilisator i økonomien, at folk ikke går fra hus og hjem.«

»Og kigger man rundt i verden, så er de rigeste samfund dem, der har den bedste sociale sikring,« siger Verner Sand Kirk.

/ritzau/