Regeringens efterlønstilbud kan koste danskerne dyrt

Danskerne får mulighed for at hæve deres indbetaling til efterløn skattefrit. Økonomer: »Dårlig forretning«.

At hæve indbetalingerne til efterløn skattefrit, vil samlet set være en dårlig forretning for mange, lyder det fra økonomer og a-kasser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af advarsler fra bl.a. a-kasserne vil regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti forsøge at »lokke« danskerne til at opgive deres ret til efterløn. Det skal ske ved at tilbyde en »skattefri udbetaling« her og nu af ens samlede efterlønsbidrag, hvis man til gengæld frasiger sig retten til efterløn og seniorjob for altid.

Men det vil samlet set være en meget dårlig forretning for mange, lyder det fra økonomer og a-kasser. Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er et farligt tilbud, som regeringen lokker danskerne med. En ting er, at det ikke kan betale sig økonomisk for de fleste danskere. Men noget andet er, at efterlønstilbuddet ikke har en fortrydelsesret,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Samme advarsel lyder fra a-kassernes brancheorganisation:

»Regeringen vifter med nogle skattefrie penge, som man kan få ned i baglommen nu. Men i mange tilfælde giver man afkald på et noget større beløb. Selv hvis man ikke går på efterløn, vil det for mange være bedre at blive i ordningen,« siger formanden for Danske A-Kasser, Torben Poulsen til Jyllands-Posten.

En person, der har indbetalt til efterlønsordningen i 18 år, kan få de maksimale 105.647 kr. udbetalt skattefrit ifølge den aftale, som regeringen indgik med DF tirsdag.

Men fortsætter vedkommende med at indbetale til ordningen og undlader at gå på efterløn, får vedkommende i stedet en skattefri præmie på 158.928 kr. Vælger personen at gå på efterløn i tre år, vil de samlede udbetalinger være langt større for de fleste.

Dansk Folkeparti anerkender, at det for mange ikke kan betale sig at opgive efterlønnen.

»For nogle vil det være meget tåbeligt at hæve pengene. Derfor skal danskerne vide, hvad de går ind til,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen til Jyllands-Posten.

Finansministeren tror ikke, at der vil være eksempler på personer, der træffer dårlige økonomiske beslutninger på grund af regeringens tilbud.

»Danskerne er fint i stand til at træffe kloge valg. Og vi trækker ikke noget ned over hovedet på nogen,« siger finansminister Kristian Jensen (V).

Planen er, at danskerne skal beslutte sig i første halvår af 2018, og i juli vil pengene blive udbetalt, og regeringen regner med, at omkring 50.000 vil melde sig ud af efterlønsordningen og tage imod et skattefrit beløb.