Walesa truer med at forlade Polen

Den frie fagbevægelse Solidaritets leder og Polens præsident gennem fem år anklages for samarbejde med den kommunistiske efterretningstjeneste før Murens fald. Lech Walesa siger, at han vil emigrere, hvis angrebene fortsætter.

Foto: Janek Skarzynski

BERLIN: Lech Walesa, lederen af den frie fagbevægelse Solidaritet og Polens præsident 1990-1995, truer med at emigrere efter nye påstande om, at han skulle have samarbejdet med sit lands kommunistiske efterretningstjeneste før Murens fald.

Påstanden bringes til torvs af historikeren Pawel Zyzak fra Instituttet for National Erindring (IPN). Zyzak hævder i en ny bog, at Walesa allerede i 1960'erne arbejdede for efterretningstjenesten.

Det er ikke første gang Walesa beskyldes for at have været stikker. To andre historikere skrev i en bog udgivet af IPN sidste år, at han som medarbejder ved Lenin-skibsværftet i Gdansk i 1970erne var meddeler for det hemmelige politi under dæknavnet Bolek.

Afviser alt
Walesa har afvist alle anklager. IPN er nært knyttet til de ultranationale tvillinger Lech og Jaroslaw Kaczynski. Førstnævnte er Polens nuværende præsident, sidstnævnte tidligere regeringschef.

Den 65-årige Walesa, der blev tildelt Nobels fredspris 1983, vælger nu at imødegå beskyldningerne i åben kamp.

- Jeg afstår fra at deltage i alle jubilæumsfestligheder og lignende officielle møder, meddeler han. Polen forbereder at markere 20-året for de rundbordssamtaler, der førte til demokratiets indførelse, om nogle måneder.

Hvis denne boykot ikke har den tilsigtede virkning vil han returnere alle statslige udmærkelser og som en sidste udvej forlade landet, siger han.

Støtte fra general Jaruzelski
Zyzak oplyser, at hans bog ikke kun bygger på anonyme kilder, men også på dokumenter. Han vil imidlertid ikke oplyse navne, der støtter hans teser, fremgår det af polske medier.

Walesa har på det seneste støttet sin tidligere modstander, general Wojciech Jaruzelski, i en retssag. Her er generalen og ni andre nøglefigurer fra dengang anklaget for ”kommunistiske forbrydelser” og ledelse af en ”kriminel, bevæbnet forening” i forbindelse med nedkæmpningen af en arbejderopstand 1970, hvor mindst 44 mennesker blev dræbt.

Nobelprismodtageren siger, at Jaruzelski ikke havde den store indflydelse på det tidspunkt.

- Meget har delt Walesa og Jaruzelski gennem årene, sagde generalen i et interview med Berlingske Tidende tidligere på måneden.

- Men jeg betragter Walesa med agtelse og anerkender hans historiske fortjenester, erklærede han.

Om den nye kamp, hvor IPN og Kaczynski-brødrene står på den ene side og Jaruzelski med Walesa på den anden sagde han:

- Det er ikke bare mærkeligt. Det er chokerende.