Vatikanet moderniserer dødssynder

Vatikanet har opdateret synderne. De syv dødssynder står stadig ved magt - men nye er føjet til i globaliseringens navn.

Foto: Scanpix/AFP

Det er Vatikanets egen avis L'Osservatore Romano, der efter et ugelangt præste-seminar, har offentliggjort de syv nye synder.

Baggrunden er den »ustoppelige globalisering«, og de nye synder er:

- Miljøforurening

- Genmanipulation

- Overdreven rigdom

- At udsætte andre for fattigdom

- Narkosmugling og brug af narkotika

- Moralsk diskutable eksperimenter

- Brud på fundamentale menneskelige rettigheder

Der er barske udsigter for de, der måtte gøre sig skyldige i de syv nye synder. Ifølge den katolske katekismus vil »sjælen af de, som gør sig skyldig i dødelig synd, øjeblikkelig fare til helvede efter døden«.

Ærkebiskob Gianfranco Girotti, som ledede det seminar, der fastlagde de nye synder, udpeger over for Vatikan-avisen abort og pædofili som to af vor tids største synder.

Han siger samtidig, at massemedierne har overdrevet og været ude efter den katolske kirke i forbindelse med beskyldninger om pædofili begået af netop katolske præster.

Udover de nye dødssynder har præsterne også diskuteret et andet relateret problem: At et flertal af katolikker tilsyneladende ikke længere tager synderne alvorligt.

En ti år gammel undersøgelse fra det Katolske Universitet i Rom viste at 60 pct. af italienerne er holdt op med at skrifte deres synder. Det skriver BBC.

Pave Benedict, som selv skrifter sine synder en gang om ugen, mener, at »hvis folk ikke bekender deres synder regelmæssigt, risikerer de at sløve deres spirituelle rytme«.