USAs efterretningstjeneste får hård kritik

De amerikanske efterretningstjenester får hård kritik af indsatsen i Afghanistan. De ved ikke, hvad der foregår, lyder kritikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af den amerikanske hærs efterretningstjeneste i Afghanistan kommer nu med en hård kritik af de amerikanske spiontjenesters indsats i landet og kalder dem for uvidende og uden føling med det afghanske folk.

I en rapport, som tænketanken Center for New American Security har udsendt, kommer souschefen for USAs og Natos efterretningstjeneste i Afghanistan, generalmajor Michael Flynn, med en nedslående vurdering af efterretningstjenesternes rolle i den otte år lange krig.

Han beskriver amerikanske efterretningsagenter i landet som "uvidende om lokal økonomi og jordbesiddere, de har kun en vag forestilling om, hvem lokale magthavere er, og hvordan de kan påvirkes, og de er afsondret fra dem, der bedst kan finde svarene".

Ifølge rapporten koncentrerer de amerikanske efterretningstjenester sig for meget om at indsamle informationer om oprørsgrupper, samtidig med, at de "er ude af stand til at besvare fundamentale spørgsmål om det miljø, som USA og dets allierede arbejder i og om det folk, som de prøver at overtale".

Rapporten, der hermed understreger spændingerne mellem militæret og efterretningstjenesterne, opfordrer til, at efterretningstjenesterne ændrer kurs og søger mere information om flere forhold på græsrodsniveau.

/ritzau/Reuters