USA vil give rolle til moderat islamist

USA mener, at moderat islamisk leder - ved at samarbejde med den somaliske regering - kan hjælpe til at skabe forsoning i Somalia.

Tre mortergranater slog i går ned på landingsbanen i Mogadishu, netop som en FN-delegation var steget af flyet. Det blev dermed understreget, at sikkerhedssituationen i byen langt fra er optimal.

Samtidig skrev avisen Washington Post, at USA gennemførte endnu et flyangreb med et »gunship« mandag mod formodede al-Qaeda og islamistiske tilholdssteder i det sydligste Somalia på grænsen til Kenya.

De to begivenheder sætter perspektiv på det møde som USAs ambassadør i Kenya, Michael Ranneberger, samme sted i går havde med den tilbageholdte moderate leder af Somalias såkaldte »Islamiske Domstole«, Sheikh Sharif Ahmed.

USA ønsker helt klart at tildele Sheikh Sharif Ahmed en væsentlig rolle i genopbygningen og forsoningsprocessen i Somalia mellem den midlertidige regering og Ahmeds militante islamiske bevægelse.

Sheikh Sharif Ahmed tilbageholdes i øjeblikket af de kenyanske myndigheder, men vil åbenbart få sin bevægelsesfrihed igen.

Asyl i Yemen

USA har tilkendegivet, at de ønsker, at han råder sine støtter til at nedlægge deres våben og afstår fra fremtidig vold.

Kenyanerne, der holder ham i husarrest på et hotel, vil yderligere gerne have ham til at mødes med den somaliske premierminister Ali Mohamed Gedi. Hvad han indtil videre har nægtet.

En anonym kenyansk embedsmand oplyste i går, at Sheikh Sharif Ahmed ønsker at søge asyl i Yemen, og at Kenya ikke vil udlevere ham til Somalia, fordi han risikerer at blive dræbt.